Ljubav i veze
0

Muškarci glasom otkrivaju snagu svojih mišića

Sarajevo-x.com
Foto: Sven Hagolani/Getty Images
Foto: Sven Hagolani/Getty Images
Ako razmišljte da se fizički obračunate s muškarcem, prvo poslušajte njegov glas, savjetuju stručnjaci u programu ABC News. Istraživači tvrde da se po muškarčevom glasu može otkriti da li vam je potencijalni suparnik jak borac ili slabić.

Rezultati su dio ambicioznog i neobičnog istraživačkog projekta u Centru za evolucijsku psihologiju pri Kaliforijskom univerzitetu u Santa Barbari. Istraživači nagovještavaju da su ljudi u prošlosti jako dobro koristili procjenjivanje drugih vidom i, očigledno, glasom da bi uporedili odnos snaga.

Značajno je da su istraživanja imala iste rezultate u četirima različitim kulturama, pokazujući da je moguće odrediti fizičku snagu muškarca prema njegovom glasu. Navodno, mogućnost procjenjivanja protivnikove snage prema glasu bazirana je na evoluciji, a ne na kulturološkoj razvijenosti.

Aaron Sell, glavni autor izvještaja, tvrdi da se u muškom glasu može pročitati njegova fizička spremnost mada ako površno posmatrate, u muškom glasu nećete pronaći ništa što odaje njegovu fizičku snagu.

Ako sumnjate da je za procjenu odnosa glasa i jačine mišića važna dubina muškog glasa, niste u prvu. Za dubinu glasa odgovorne su glasne žice, a ne mišići gornjeg dijela tijela.

"Saznali smo da su učesnici u istraživanju tačno procijenili snagu glasova muškaraca iz različitih populacija i jezičkih grupa – od Bolivije, Argentine, SAD-a i Rumunije", zaključeno je u istraživanju.

Ne može se sa tačnošću reći šta je to u muškom glasu po čemu se može odrediti njegova snaga.

Sell nam samo može potvrditi da u određivanju muške snage "nije važna dubina glasa, ni glasnoća, ni koliko brzo muškarac govori. To je jednostavno jedna od nepoznanica".

U ranijoj studiji Sell je otkrio da su "snažniji muškarci ocijenjeni kao fizički atraktivniji, imaju više seksualnih partnerica i gube nevinost puno ranije nego slabiji muškarci".

U studiji je učestvovalo 360 ljudi, uključujući 20 goniča stoke iz Argentine. Snimci glasova i mjerenje snage uzete su od osam različitih kategorija. Svi učesnici bili su muškarci.

Ključna saznanja su da su procjene snage na osnovu glasa "tačne i veoma važne". Tačnost procjene snage muškarca na osnovu njegovog glasa slična je tačnosti procjena muške snage na osnovu fotografije lica u predhodnim istraživanjima, ali tačnost procjenje opada kada se poredi sa procjenom baziranom na slikama tijela.

Glas i slika osnažuju jedno drugo, zato ako se želite tući, slušajte i gledajte.

"Pokušavamo zabilježiti kako je prirodna selekcija utjecala na razvoj ljudskog mozga. Veliko pitanje u evolucijskoj psihologiji je da li je prirodna selekcija bitna za razumijevanje ljudskog ponašanja. Mi tvrdimo da je to proces koji je izgradio naš um, pa ako hoćete da znate kako vaš um radi, morate proučavati prirodnu selekciju", izjavio je Sell, čiji je slijedeći cilj odgovoriti na pitanje kako nam to uspjeva.