Zdravlje
0

Kapsule ribljeg ulja godišnje bi mogle spasiti 10.000 života

Sarajevo-x.com
Doktori tvrde da bi redovno uzimanje kapsula ribljeg ulja moglo godišnje spasiti 10.000 života pacijenata koji boluju od srčane insuficijencije.

Istraživanjem je utvrđeno da omega 3 suplementi pomažu u prevenciji srčanog zastoja kod jednog od deset pacijenata, piše "Daily Mail".

Redovno uzimanje kapsula ribljeg ulja je smanjilo broj hitnih slučajeva za 8%, koji su prijavljeni u bolnicama zbog otežanog disanja i nakupljanja tečnosti u organizmu što je posljedica preblema sa srcem.

Poboljšanje stanja pacijenata je uočljivo nakon dvije godine redovnog uzimanja kapsula ribljeg ulja.

Profesor Martin Cowie je na jučerašnjem kongresu Udruženja evropskih kardiologa rekao da ukoliko 500.000 pacijenata koji imaju slabo srce budu redovno uzimali kapsule ribljeg ulja, 10.000 njih će biti spašeno svake godine.

U drugom istraživanju talijanskih naučnika, koje je obuhvatilo 7.000 pacijenata kojima prijeti opasnost prestanka rada srca, a koji uzimaju kapsule ribljeg ulja, smrtnost se smanjila za 9%, a broj prijavljenih hitnih slučajeva u bolnicama se smanjio za 8%.

Omega 3 masne kiseline se nalaze u ribljem ulju, soji, uljanoj repici, sjemenkama tikve, orasima i slično.

Jako su važne za mentalno zdravlje i pomoć za srčane bolesnike. Pacijentima koji boluju od artritisa pomažu tako što smanjuju masnoće u krvi, smanjuju rizik od ugrušaka i nepravilnog srčanog ritma.