Uvrstite ga u ishranu
43

Igra važnu ulogu u ljudskom organizmu: Znakovi koju ukazuju da patite od nedostatka kalcija

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kalcij igra veoma važnu ulogu u ljudskom organizmu jer formira i održava kosti i zube, reguliše mišićne kontrakcije, olakšava zgrušavanje krvi te pomaže u prijenosu živčanih signala.
Također, kalcij pomaže kod stanične signalizacije, funkciji enzima i lučenju hormona. U vezi s tim, važno je da prepoznate znakove koji ukazuju na njegov nedostatak.

Grčevi

Kada je riječ o kalciju, obično ga vežemo za održavanje zdravlja kostiju i mišića. On igra ključnu ulogu u kontrakciji i opuštanju mišića. Kada imate nedostatak kalcija, dolazi do grčeva mišića. Obično se grčevi javljaju u nogama, stopalima i rukama, a mogu se primijetiti i tokom tjelesne aktivnosti.

​Trnci i obamrlost

Nedostatak kalcija također utiče na živčani sistem tako što dolazi do promećaja u radu živaca, a to dalje dovodi do trnaca i obamrlosti određenih dijelova tijela kao što su prsti, usne ili jezik.

Slabost i umor

Nizak nivo kalcija uzrokuje i slabost mišića zbog kojih češće osjećate umor. Kada imate nedostatak kalcija, mišići neće pravilno funkcionisati i dolazi do osjećaja slabosti i letargije.

Lomljivi nokti

Lomljivi nokti jedan su od prvih znakova nedostatka kalcija. Takvi nokti mogu izgledati tanki, bez sjaja ili izbočeni i možda neće rasti onoliko brzo koliko bi trebali.

Problemi sa zubima

Kalcij je vitalni sastojak zubne cakline, zaštitnog vanjskog sloja zuba. Neadekvatan unos kalcija može dovesti do slabljenja cakline, povećavajući rizik od problema sa zubima kao što su karijes osjetljivost zuba. Osobe s nedostatkom kalcija također mogu biti sklonije bolestima desni.

Osteoporoza i prijelomi kostiju

Hronični nedostatak kalcija može dovesti do gubitka minerala u kostima, slabljenja kostiju i povećanja rizika od osteoporoze, stanja koje karakteriziraju slabe i lomljive kosti.

Srčane aritmije

Kalcij ima vitalnu ulogu u regulisanju električnih impulsa koji kontrolišu otkucaje srca. Kada je nivo kalcija nizak, mogu se pojaviti poremećaji srčanog ritma, poznati kao srčane aritmije. Te se abnormalnosti mogu manifestirati kao palpitacije, nepravilni otkucaji srca ili osjećaj titranja u prsima. Teški slučajevi mogu čak dovesti do po život opasnih aritmija.