Preporuke mikrobiologinje
33

Izbjegavajte ove obroke kako biste smanjili rizik od trovanja hranom

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Obroci koje jedete na roštiljanju s prijateljima ili oni koje jedete na švedskim stolovima mogli bi povećati rizik od trovanja hranom. Stoga, naredni put kada se odlučite za određeni obrok, pripazite na ovu mogućnost.
Mikrobiologinja i predavačica na Univerzitetu u Leicesteru dr. Primrose Freestone podijelila je šta biste trebali izbjegavati ukoliko želite izbjeći bolove u stomaku, povraćanje i dijareru te rizikovati trovanje hranom.

Iako neke od ovih aktivnosti izgledaju bezopasno, mogu uzrokovati zdravstvene probleme zbog nepravilno pripremljene hrane.

Izbjegavajte roštiljanje i piknike

Iako je lijepo vrijeme gotovo nemoguće zamisliti bez roštiljanja i obroka na otvorenom, mikrobiologinja Freestone navodi da se time povećava šansa za trovanjem hranom. To je zato što se manje vodi briga o čistoći ruku, ali i zbog toga što je veća koncentracija bakterija i insekata.

Pranje ili korištenje sredstva za dezinfekciju ruku je ključno u ovakvim situacijama, ali neće uvijek pomoći kod ubijanja bakterija koje vrebaju vašoj hrani.

Švedski stolovi

Popularni način posluživanja hrane mnogima je drag zbog svoje raznovrsnosti, ali i on nosi svoje rizike. Posude s hranom su uglavnom otkrivene i izložene prašini, insektima i bakterijama koje drugi gosti mogu prenijeti kašljanjem ili kihanjem.

Također, ovdje je važno obratiti pažnju na namirnice kao što su plodovi mora, salate i deserte jer oni ne mogu dugo stajati izvan frižidera. Najbolji način da smanjite rizik jeste da birate namirnice poput tosta i da budete prvi u redu prilikom odlaska na ovakav obrok.

Nemojte jesti školjke

Sirove školjke i kamenice mogu biti prijenosnici bolesti. Freestone navodi da iako one ne izgledaju pokvareno, mogu uzrokovati mučninu i dijareru. Konzumacija u bilo kojem obliku predstavlja rizik od trovanja hranom.

Izbjegavajte salatu u vrećicama

Salate u vrećicama mnogim izgledaju pristupačno. No, mikrobiologinja navodi da bi one mogle sadržavati velike količine E. coli, salmonele i listerije koje se razmnožavaju 1.000 puta brže kada su u ovakvim pakovanjima. Rizik od trovanja smanjuje se ako salate iz vrećica ponovo operete i pojedete ubrzo nakon kupovine.