Zabrinjavajući podaci
28

Stariji očevi imaju veći rizik da dobiju djecu s nekom vrstom deformiteta

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Muškarci bi trebali zasnovati porodicu prije 35. godine kako bi izbjegli rizik od oboljenja njihove djece, tvrde istraživači.

Studija koja je pratila 40 miliona beba došla je do zaključka da je rizik od komplikacija vezanih za porođaj veći kada su očevi u srednjim tridesetim godinama, a znatno raste s 45 godina.

Već decenijama je uvriježeno mišljenje da reproduktivna sposobnost žena opada godinama, ali nova studija objavljena u British Medical Journalu pokazuje da muškarci također mogu imati probleme koji dolaze s godinama.

"Stručnjaci su do ovog trenutka uglavnom proučavali utjecaj zdravlja žena na novorođenu djecu, ali nova studija pokazuje da zdravlje djeteta zavisi od oba roditelja, pri čemu i očeva dob igra veliku ulogu", kazao je profesor s Medicinskog fakulteta Univerziteta Stanford Michael Eisenberg.

U poređenju s očevima između 25 i 35 godina, dojenčad čiji su očevi u dobi od 35 do 45 godina imala su pet posto veću vjerovatnoću da budu rođena prije termina ili s malom tjelesnom težinom.

Kod muškaraca starijih od 45 godina 14 posto djece je primljeno na intenzivno zbrinjavanje, 14 posto je prerano rođeno, 18 posto djece ima veću šansu da dobije epilepsiju i 14 posto ima nisku porođajnu težinu.

Ako je otac stariji od 50 godina, vjerovatnoća da će njegovoj deci trebati pomoć pri disanju neposredno po rođenju porasla je za deset posto, a šanse da bi im trebala intenzivna njega povećat će se za 28 posto.

"Stvarno je bilo iznenađujuće i otkriće da postoji stvarna veza između starosti oca i šanse da će majka razviti dijabetes tokom trudnoće", dodao je Eisenberg.

Partnerice muškaraca starijih od 45 godina su imale 28 posto veću vjerovatnoću za razvijanje gestacijskog dijabetesa, u poređenju s očevima od 25 do 35 godina, prenosi Daily Mail.

Rekao je da su mogući biološki mehanizmi koji dovode do ovog stanja nejasni, ali on sumnja da placenta majke ima ulogu u tome.