Ne propustite
36

Predstava "Seljačka opera" Andraša Urbana sutra premijerno na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

L. R.
Mirvad Kurić, Dino Mustafić i Vedrana Božinović na konferenciji za medije (Foto: I. L./Klix.ba)
Mirvad Kurić, Dino Mustafić i Vedrana Božinović (Foto: I. L./Klix.ba)
U Narodnom pozorištu Sarajevo danas je održana konferencija za medije povodom premijernog prikazivanja predstave "Seljačka opera" u režiji Andraša Urbana, koja će biti izvedena sutra, 17. aprila s početkom u 19:30 sati.
Na konferenciji su bili reditelj Andraš Urban, direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić, koreograf Krisztian Gergye, maestro Fuad Šetić, direktorica drame Narodnog pozorišta Vedrana Božinović, koja je ujedno i glumica u navedenoj predstavi, te glumci Mirvad Kurić i Aldin Omerović te glumica Amra Kapidžić.

Direktor NPS-a Dino Mustafić objasnio je da se radi o izazovnom i atipičnom formatu za Narodno pozorište.

"Mislim da će publika već na premijeri vidjeti zašto smo je s punim pravom, najavljivali kao jednu nesvakidašnju predstavu, jedan zanimljiv stilski, tematski žanr koji je teško definisati nekim konvencionalnim riječima", rekao je Mustafić.

Direktorica drame NPS-a Vedrana Božinović istakla je da se za ovaj test odlučila zbog toga što smatra da korespondira sa stvarnošću u kojoj živimo. Navela je da sam naslov spaja nespojive stvari.

"Sam naslov je oksimoron. Spojiti najelitniju izvedbenu umjetnost sa nečim što je više kolokvijalni izraz, nego odrednica geografska ili urabano-ruralna, meni je bilo beskrajno zanimljivo. Mislim da živimo u vremenu oksimorona. Živimo u vremenu koje je spoj nespojivog, koje melje običnog čovjeka, kako ga mi zovemo, jer svi smo mi obični ljudi", objasnila je Božinović.

Dalje je navela kako se ovdje nije riječ samo o komediji ili drami u kojoj se pjeva, već o djelu koje govori o jako bitnim stvarima.

"Jedna od najvažnijih stvari je teret prošlosti i onoga što nosimo kao naš DNK, te grijehe naših predaka, koji utiču na naš život", istakla je Božinović.

Reditelj Andraš Urban je otkrio da je urađen ogroman posao. Ističe da se kroz proces rada na predstavi postiglo da se ona izvodi kao ansambl predstava. Posebno je ukazao na to da su se glumci i saradnici maksimalno trudili.

"Smatram da smo stvorili jednu vrlo ozbiljnu predstavu, koja je s druge strane i duhovita i zabavna i u kojoj se od prvog do zadnjeg trenutka pleše i pjeva. Međutim, s druge strane se ostvaruje na jedan dramsko glumački način", rekao je Urban.

Podsjećamo, muzička komedija "Seljačka opera" djelo je Darvaša Benedeka i Pintera Bele. Dramaturginja je Vedrana Božinović, koreograf Krisztian Gergye, scenografiju i kostime radila je Adisa Vatreš-Selimović, a muzička saradnica je Lejla Jusić.

U predstavi igraju: Sanjin Arnautović, Amra Kapidžić, Aldin Omerović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Sara Seksan, Vedrana Božinović, Mirvad Kurić, Sanin Milavić i Mak Čengić.

Sat i deset minuta muzike uživo na sceni izvodi bend u sastavu: maestro Fuad Šetić (čembalo, korepetitor i dirigent), Amar Beširević (violina I), Ajnija Germić (violina II), Sara Kasap (violina III) i Rastko Zečević (kontrabas).

Prvo reprizno izvođenje je u četvrtak, 18. aprila u istom terminu. Napominjemo da će publika moći pogledati isti naslov 13. i 17. maja te 11. juna.