Ikona današnjice
219

Joan Baez stigla u Sarajevo, sve spremno za sutrašnji koncert u BKC-u

Klix.ba
Joan Baez (Foto: EPA-EFE)
Joan Baez (Foto: EPA-EFE)
Jedna od najpoznatijih američkih kantautorica i aktivistica Joan Baez stigla je u Sarajevo gdje će sutra, u sklopu svoje posljednje velike turneje, nastupiti u Bosanskom kulturnom centru.

Šezdeset godina od svog prvog koncerta, marširanja uz Martina Luthera Kinga, predstavljanja svijetu Boba Dylana, pjevanja u slavu Nelsona Mandele, dobijanja nagrade Amnesty Internationala za izniman, inspirativni doprinos u globalnoj borbi za ljudska prava, koja od tada nosi njeno ime, prošlogodišnjeg uključenja u Rock’n’Roll Hall of Fame, Joan Baez nastavlja kročiti putem političkog i socijalnog aktivizma na poljima nenasilja, građanskih prava, ljudskih prava i zaštite okoline.

U bogatoj muzičkoj karijeri objavila je više od 30 albuma na osam svjetskih jezika. Nakon deset godina studijske pauze, početkom marta ove godine, objavila je novi album "Whistle Down the Wind" koji je pobrao izuzetne kritike. Oproštajnu turneju "Fare Thee Well" započela je u Stockholmu. Na dugoj listi ugovorenih koncerata, među kojima su i dvodnevni koncerti u londonskom Royal Albert Hallu i petnaestodnevni koncerti u pariskoj L'Olympiai, Baez je izrazila posebnu želju da učini čast i privilegiju Sarajevu jedinim nastupom u ovoj regiji, 31. marta u sali Bosanskog kulturnog centra.

Joan Baez bila je prva velika zvijezda koja je u aprilu 1993. godine posjetila opkoljeno Sarajevo i u dvorani Kina Imperijal održala humanitarni koncert u znak podrške Sarajlijama. U Sarajevo se vratila 2008. godine kada je nastupila na "Baščaršijskim noćima".

U intervjuu za Klix.ba Joan je rekla kako je još uvijek drže jake emocije kada je riječ o Sarajevu.

Karte za koncert možete kupiti putem portala Kupikartu.ba i na svim prodajnim mjestima servisa, kao i na blagajni BKC-a.