Art kino Kriterion
0

Održan Red Bull Music Academy Sarajevo Workshop

Sarajevo-x.com
(Foto: Sulejman Omerbašić)
Uz prisustvo zavidnog broja (skoro pedeset) učesnika, u petak 16. marta, u art kinu Kriterion održan je Red Bull Music Academy Sarajevo Workshop. Host radionice bio je DJ Audio InFunktion (inače učesnik Red Bull Music Academy u Melbourneu 2006. godine) koji je detaljno pojasnio način popunjavanja i slanja aplikacije za Red Bull Music Academy, koja se ove godine održava u New Yorku.

Za one koji možda ne znaju, Red Bull Music Academy je globalna muzička platforma koja kroz samu akademiju, radionice, festival i svoj sopstveni radio već 14 godina predstavlja mjesto na kojem se susreću mladi talenti i velika imena svjetske muzičke scene, mjesto učenja, prenošenja znanja i razmjene iskustava.

Potom je gost iz Hrvatske, hip hop producent Koolade, ispričao puno toga zanimljivog o tome kako je tekla njegova muzička karijera, od početaka u zagrebačkim klubovima 90-ih godina pa do danas kada ga proglašavaju jednim od najboljih dolazećih svjetskih producenata.

Nakon toga prešlo se i na praktični dio radionice, u kojem je Koolade prvo kroz jedan od svojih beatova pojasnio svoj način rada. Traku su protagonisti snimanja potom "razmontirali“, objašnjavajući proces stvaranja i snimanja pjesme, a sve to uz jako dobru interakciju i pitanja učesnika radionice. Sve u svemu: lijepo, ugodno i korisno druženje, a kako bi se sve začinilo dobrom zabavom poslije radionice je uslijedio i after party na kojem su nastupili Koolade, Audio InFunktion i Sterma.

Da napomenemo, proces apliciranja za ovogodišnju Red Bull Music Academy je u toku i traje do 2. aprila (važno: aplikacije se šalju isključivo poštom i dovoljno je da poštanski pečat na pošiljci bude datiran do 2. aprila, sama pošiljka ne mora prispjeti na adresu do tog datuma!). Zato požurite, možda baš vama pođe za rukom da uđete među 60-ak polaznika akademije koji će desetak oktobarskih dana provesti u New Yorku, radeći sa top svjetskim muzičarima u studijima iz snova i đuskajući po newyorškim klubovima.

Sve detalje o načinu apliciranja potražite na www.redbull.ba. I sretno!