Kaže da je imala probleme
54

Srbijanska voditeljica koja je 1990. trebala voditi Eurosong u Zagrebu: "Prijetili su mi metkom u čelo"

I. S.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Srbijanska voditeljica Dubravka Duca Marković i njen kolega Rene Medvešek su 1990. godine trebali voditi Eurosong u Zagrebu, ali je odluka promijenjena. Ona sada tvrdi da je dobijala prijetnje.

"Rene Medvešek i ja smo se izborili da nam uplate honorar od 3.000 maraka, što je tada bila ozbiljna lova. Sjećam se da sam se zahvaljujući tim parama super provela i išla kolima do Londona. Kao čovjeka rokenrola, za mene je Eurovizija bila bljak i to sam vidjela kao priliku da uzmem pare", rekla je za srbijanske medije.

Dodala je kako se dobro provodila tokom dva mjeseca priprema u Zagrebu. No, dalje tvrdi da su joj "ustaše prijetile".

"To što su tada poželjeli da me ubiju i što sam bila neko koga su ustaše targetirale kao svoju metu, to je posebna priča. Nedjelju dana trajalo je to zamešateljstvo. Morala sam da promijenim hotel i dobila sam obezbjeđenje. Ne znam nikoga ko je tih godina dobio otvorenu prijetnju da će dobiti metak u čelo", nastavila je.

Eurosong se održao petog maja 1990. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Voditelji takmičenja bili su Helga Vlahović i Oliver Mlakar. Pobijedio je Toto Cutugno s pjesmom "Insieme: 1992".