Slavni italijanski tenor
2

Andrea Bocelli kritikovao vladu zbog "ponižavajućeg" karantina, priznao da ga je kršio

D. B.
Andrea Bocelli (Foto: EPA-EFE)
Andrea Bocelli (Foto: EPA-EFE)
Italijanski tenor Andrea Bocelli, koji je postao simbol nade tokom pandemije koronavirusa, rekao je da je "uvrijeđen" striktnim mjerama karantina, a u obraćanju italijanskom senatu je priznao da je i sam kršio "nezdravi" karantin.

Bocelli je tokom konferenciju u italijanskom senatu kritikovao vladu zbog odgovora na pandemiju koronavirusa.

"Moram priznati javno da sam prekršio zabranu napuštanja kuće jer nije djelovala ispravno ni zdravo. Stariji sam čovjek, potrebni su mi sunčeva svjetlost i vitamin D", izjavio je Bocelli.

Šezdesetjednogodišnji tenor je rekao novinarima da "sumnja u ozbiljnost takozvane pandemije".

"Poznajem mnogo ljudi, ali niko od njih nije završio na intenzivnoj njezi. Zbog čega onda ovaj stepen uzbune", pitao se Bocelli.

Kako piše Russia Today, čini se da je ohrabrivao ljude da se druže uprkos pandemiji koronavirusa riječima da se trebaju "kretati i upoznavati".

Bocellijevi komentari su naišli na kritike korisnika interneta koji su istakli da je Italija među najgore pogođenim zemljama kada je riječ o koronavirusa. Prema zvaničnim podacima, preminulo je više od 35.000 zaraženih osoba. Popularni reper Fedez je putem Twittera saopćio da je ostao bez riječi nakon Bocellijevih komentara te je objavio fotografiju prijatelja koji je podvrgnut transplantaciji pluća zbog koronavirusa.

Bocelli je kasnije rekao da je njegov govor u senatu "pogrešno protumačen", odbacio je optužbe da "negira Covid-19" te je istakao da njegova fondacija pomaže zaraženim. Također, dodao je da je samo optimist.

Tenor je postao simbol nade i jedinstva tokom pandemije nakon što je nastupio u praznoj katedrali u Milanu u aprilu.

Italija je u martu postala prva evropska zemlja koja je uvela strogi karantin. Virus se iz Lombardije brzo proširio Italijom, nakon čega je vlada proglasila karantin širom zemlje.