Osuđen na 30 godina
55

R. Kelly nakon presude stavljen pod samoubilački nadzor zbog "vlastite sigurnosti"

I. B.
R. Kelly je koristio svoju moć da "namami" mlade žene (Foto: Twitter)
R. Kelly je koristio svoju moć da "namami" mlade žene (Foto: Twitter)
Američki pjevač R. Kelly stavljen je pod samoubilački nadzor zbog "emocionalne boli" nakon što mu je izrečena 30-godišnja zatvorska kazna zbog vođenja lanca prostitucije i reketiranja.

Kelly, čije je pravo ime Robert Sylvester Kelly, provest će tri decenije u zatvoru zbog iskorištavanja svoje slave za seksualno zlostavljanje mladih obožavateljica.

Nakon što je stavljen pod samoubilački nadzor, osramoćena R&B zvijezda požalila se na tu odluku, optužujući savezne vlasti da su ga kaznile zbog njegovog statusa "visokog profila", a njegova advokatica Jennifer Bonjean podnijela je i tužbu.

Ona je izjavila kako pjevač nije razmišljao o samopovređivanju i da se "tokom izricanja presude nije dogodilo ništa što je iznenadilo gospodina Kellyja".

"Iako uvjeti nadzora mogu biti prikladni za pojedince koji su zaista u opasnosti od samopovređivanja, oni su okrutni i protuustavni za pojedince koji nisu suicidalni", stoji u tužbi.

Iz ureda državnog advokata u Brooklynu osporili su navede tvrdnje rekavši da je odluka donesena nakon psihološke procjene i isključivo "zbog vlastite sigurnosti" pjevača.

Pomoćnica advokata Melanie Speight rekla je sljedeće: "Kellyjeve sadašnje životne okolnosti nedvojbeno donose emocionalnu nevolju... On je seksualni prijestupnik koji je osuđen da provede sljedećih 30 godina u zatvoru."

Kelly nije dao izjavu niti je reagovao kada je čuo presudu, koja je uključivala i novčanu kaznu od 100.000 dolara.

Američki ured za zatvore pod pojačanim je nadzorom otkako se financijer Jeffrey Epstein ubio iza rešetaka 2019. dok je čekao suđenje pod optužbama da je seksualno zlostavljao djevojčice od 14 godina i mlade žene u New Yorku i na Floridi.