Zanimljivosti
0

Baš kao u "Gladijatoru": Car Komod imao je arenu u kojoj je sam ubijao

Klix.ba
Arheolozi su otkrili privatnu minijaturnu verziju Colosseuma, koju je izgradio zloglasni rimski car Komod, prikazan i u Oscarom nagrađenom filmu "Gladijator".

Komod je na svom imanju Genzano, u blizini Rima, u drugom stoljeću izgradio arenu u kojoj je, odjeven kao gladijator, ubijao životinje.

Arenu je slučajno otkrio američki tim naučnika, dok su otkopavali termalna kupatila u blizini imanja poznatog kao Vila Antonina. Pomoću radara su otkrili temelje arene, a kasnije i carsku kutiju te zakrivljene zidove i mramorne podove.

Više od 1.300 ljudi moglo je stati u arenu i gledati kako Komod, sin Marka Aurelija, ubija divlje životinje.

U filmu "Gladijator" iz 2000. godine, Komoda je glumio Joaquin Phoenix. Prikazan je kao slab, ali okrutan vladar. Na kraju filma, u Colosseumu se do smrti borio protiv generala Maximusa, kojeg je glumio Russell Crowe.

Historijski gledano, Komod je imao samo 20 godina kada je stupio na vlast, a vladao je od 180. do 192. godine naše ere. Narodu je naredio da ga obožavaju kao drugog Herkula, na osnovu toga što je ubijao divlje životinje u Colosseumu.

Tim sa Državnog univerziteta Montclair iz New Jerseyja otkrio je i podzemni kanal oko arene, u kojoj su se mogle organizovati i morske bitke, baš kao i u Colosseumu.

Profesor Timothy Renner navodi kako je Komod svoju arenu koristio za "vježbu" u ubijanju životinja i gladijatora.

"U Rimu je ubio desetke životinja, a čak je i medvjede ubijao jednim udarcem. Iako je dobar dio vremena bio na zaštićenoj stazi iznad arene", rekao je Renner.

Tvrdi se da se čak 735 puta borio kao gladijator. Veliki broj Rimljana razljutio je svojim običajem da u areni ili teatru sjedi u ženskoj odjeći. Uživao je u nanošenju boli i okrutnosti. Van arene je vodio raskalašen život sa više od 300 konkubina, otetih iz naroda, ali i plemićkih porodica. Ubijen je tako što ga je zadavio partner u hrvanju, nakon što pokušaj trovanja nije uspio.