Iz prvog vijeka nove ere
37

U Gazi otkrivena 31 grobnica iz rimskog doba

N. C.
Građevinski radnici na gradilištu u sjevernoj Gazi otkrili su 31 grobnicu iz rimskog doba koje datiraju iz prvog vijeka nove ere.

Grobnice su otkrivene u blizini grada Beit Lahia kada su počeli radovi na stambenoj oblasti koju finansira Egipat, a što je dio paketa za obnovu od 500 miliona dolara koji je Kairo obećao nakon 11-dnevnog rata u maju između Izraela i naoružanih grupa u Pojasu Gaze.

Naji Sarhan, zvaničnik Ministarstva javnih radova u Gazi, potvrdio je pronalazak i rekao da na tom mjestu postoje i druge grobnice.

Građevinski radovi su zaustavljeni, a tehničari iz Ministarstva za antikvitete i turizam Gaze poslati su na lokaciju da katalogiziraju nadgrobne spomenike i artefakte, rekli su zvaničnici.

Sručnjaci kažu da su ove grobnice vjerovatno dio groblja povezanog sa obližnjim rimskim lokalitetom u Balakhiya.

Ovo otkriće je posljednje u Gazi, gdje je takozvani arheološki turizam ograničen zbog izraelske blokade uvedene otkako je Hamas preuzeo kontrolu u regionu 2007. godine.

Izrael i Egipat, koji dijeli granicu sa Gazom, strogo ograničavaju protok ljudi u i iz ovog područja, u kojem živi oko 2,3 miliona Palestinaca.

Vezani članci