Ženski bodybuilding
0

Upoznajte najjače žene na svijetu

Sarajevo-x.com
Fotograf Martin Schoeller je zabilježio nevjerovatne fotografije i svjedočenja najjačih žena na svijetu koje se profesionalno bave body buildingom. U svijetu gdje se ocjenjuje svaka crta i mišić, ove fotografije su dokaz za nekoga savršenstva, a za nekoga ekstremnosti, ali u svakom slučaju nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Iako se ženski bodybuilding pojavio '60-ih na bikini takmičenjima, prvo profesionalno takmičenje je bilo u Sjedinjenim Američkim Državama 1978. godine pod imenom Američko Žensko nacionalno takmičenje u tjelesnom izgledu. U objašnjenju takmičenja stajalo je da se ocjenjuje kompletna ženska muskulatura.

Postoje vrlo stroga pravila vezana za ženski bodybuilding, nakit je zabranjen dok se ne dođe do finala, kada su dozvoljene samo naušnice, obavezan je dvodijelni kostim, žvakaće gume su zabranjene, kao i ukrasi za kosu i naočale. Ulje je dozvoljeno, pa i ono za potamnjivanje.

Takmičarke se ocjenjuju na osnovu oblika, simetrije, proporcija, tonusa mišića, poziranja i ukupnog dojma ljepote. Najveće takmičenje je ono u Venice Beachu u Los Angelesu. Iako se o tome ne govori, većina takmičarki uzima znantne doze muškog hormona testosterona, jer je za žene izuzetno teško da razviju muskulaturu sličnu muškarcima, prenosi portal Daily Maily.