Nauka
0

Kriptonit otkriven u rudniku u Srbiji

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kriptonit nije više stvar fikcije kojeg se plaše uhvaćeni superheroji. Novi mineral koji odgovara jednistvenoj hemijskoj strukturi – opisanoj u filmu "Superman Returns" – je identificiran u rudniku u Srbiji.

Prema filmskoj i strip priči, kriptonit blokira Supermenove moći kad god je izložen velikim zelenim kristalima. Pravi mineral je bijele boje i potpuno bezopasan, kaže Dr Chris Stanley, mineraloog londonskog Pririodnog historijskog muzeja. "Bojim se da nije zelen i ne svijetli – iako reagira na ultraljubičasto svijetlo, tako što daje roze-narandžastu svijetlost", izjavio je on za BBC.

Istraživači iz rudarske grupe Rio Tinto su otkrili neobični mineral, a onda su zatražili pomoć Dr Stanleya kada ga nisu mogli uporediti sa bilo čim do sad otkrivenim. Kada je londonski stručnjak otkrio hemijsku strukturu, bio je šokiran što je otkrio da se formula poklapa sa onom koja je opisana u fikcijskoj literaturi.

"Pri kraju mog istraživanja, pretražio sam Internet korištenjem mineralne hemijske formule – sodium-litijum-boron-silikatni-hidroksid – i bio sam zaprepašten kada sam otkrio isto naučno ime, napisano na kutiji koja sadrži kamen kriptonit kojeg iz muzeja krade Lex Luther u filmu "Superman Returns". Novi mineral ne sadrži flor (koji postoji u filmu) i bijele je, a ne zelene boje, ali u ostalim hemijskim karakteristikama potpuno odgovara stijeni sa kriptonitom", dodaje Stanley.

Mineral ne može biti nazvan kriptonit pod međunarodnom nomenkalturom, jer nema nikakve veze sa kriptonom – stvarnim elementom Periodnog sistema koji uzima formu gasa.

Umjesto toga biće formalno nazvan Jadarit kada bude zvanično predstavljen u magazinu European Journal of Mineralogy kasnije ove godine. Jadar je ime mjesta u Srbiji u kojem se nalazi rudnik gdje je mineral pronađen.

Dr Stanley smatra da ako mineral bude pronađen u dovoljnoj količini, može imati komercijalnu vrijednost.

On sadrži litijum i bor, dva elementa veoma vrijedna u mnogim primjenama. "Boro-silikatna stakla se koriste za enkapulaciju procesiranog radioaktivnog otpada, a litijum se koristi za izradu baterija i u farmaceutskoj industriji.