Švedska kraljevska akademija
0

Nobelova nagrada za ekonomiju prvi put pripala ženi

FENA
Elinor Ostrom (Foto: Reuters)
Elinor Ostrom (Foto: Reuters)
Američki ekonomisti Elinor Ostrom i Oliver Williamson dobili su Nobelovu nagradu za ekonomiju u 2009., za svoj rad u području ekonomskog upravljanja, objavio je Nobelov odbor u ponedjeljak.

Švedska kraljevska akademija znanosti saopćila je da nagradom od deset miliona švedskih kruna (oko oko milion i 400 hiljada dolara), odaje priznanje Elinor Ostrom zato što je pokazala kako "zajedničkom imovinom mogu uspješno upravljati njihove korisničke udruge", a Williamsonu za teoriju o rješavanju sporova u korporativnom sektoru.

Ostrom, 63. dobitnica i prva žena koja je dobila Nobela za ekonomiju otkako je osnovana 1968. godine, profesorica je na sveučilištu Indiana u Bloomingtonu. Williamson radi na kalifornijskom Berkeleyju.

"U zadnja tri desetljeća njihov je rad unaprijedio istraživanje upravljanja i on je s ruba došao u središte znanstvene pozornosti", kaže se u obrazloženju Nobelova odbora, prenijela je Hina.

Rad Elinor Ostrom pokazuje kako se ekonomske transakcije mogu, uz berze, događati i u tvrtkama, udrugama, kućanstvima i agencijama.

Williamson, rođen 1932. pokazao je kako tvrtke "služe kao strukture za rješavanje sukoba", kaže se u Akademijinu saopćenju.