Crna Gora
0

Pronađen novac iz drugog stoljeća prije nove ere

SRNA
Na lokalitetu Carine u Risnu otkriveno je 4.600 metalnih novčića kralja Balajosa, ilirskog vladara iz drugog i trećeg vijeka prije nove ere.

Ružica Ivanović, direktorica Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, rekla je da je taj izuzetan arheološki nalaz obilježio početak ovogodišnje arheološke kampanje koju Zavod jedanaestu godinu sprovodi u saradnji sa Univerzitetom iz Varšave.

Balajos je, kako se pretpostavlja, vladao sa Hvara ili Rhizona - Risna, bivšeg utočišta ilirske kraljice Teute.

Balajosovi novčići su, između ostalog, pronađeni na Hvaru i u Risnu, s tim što novčići sa Hvara nemaju natpis sa titulom kralja za razliku od ovih iz Risna. 

Arhelog Regionalnog zavoda Vilma Kovačević, koja je rukovodilac istraživanja, ističe da je ovim nalazom potvrđeno da je Balajos imao u Risnu svoju kovnicu novca, a možda i svoj prijesto. Riječ je očigledno o ostavi novca, koja se u arheologiji vezuje za neku vanrednu situaciju ili bijeg. 

Prema riječima profesora varšavskog univerziteta Piotra Dičeka, otkriće je najbrojniji numizmatički nalaz, u Evropi koji je pronađen na jednom mjestu. 

Kovanice su pronađene u posudi sličnoj loncu. 
Posebno je značajno, jer je riječ o ilirsko-helenističkom periodu, drugom i trećem vijeku prije naše ere, kad je Risan, očigledno bio na vrhuncu ekonomske moći. 

Dosadašnje desetogodišnje istraživanje u Risnu realizuje se u okviru međunarodnog projekta "Risinium –prijestonica kraljice Teute" koje zajednički sprovode ekipe crnogorskih i poljskih arheologa.