Titan iz Temze
0

Na dnu rijeke pronađen skelet kita iz 18. stoljeća

Sarajevo-x.com
Negdje prije 300 godina, 16 metara dug i 60 tona težak kit postao je meta kitolovaca koji su ga sa otvorenog mora gonili sve do rijeke Temze. Sjevernoatlanski kit, za kojeg se vjeruje da je imao više od 50 godina, dovučen je na obalu gdje su ga mesari iskasapili, nakon čega mu je trup bačen nazad u Temzu i potonuo u mulju.
Poslije tri stoljeća arheolozi su pronašli kosti kita koje su ostale sačuvane u blatnom zemljištu rijeke, pišu britanski mediji

Sedam metara dug bezglavi skelet, težak pola tone, pronađen je u zaljevu Wharf u Greenwichu, u jugoistočnom Londonu. Premješten je u londonski muzej, poznat po svojoj uspješnoj industriji zasnovanoj na lovljenju kitova.

"Kitovi ponekad doplivaju u Temzu, a postoje i historijski dokazi o velikom uzbuđenju koje su kitovi izazivali kada bi se pojavljivali u rijeci", rekao je kustos muzeja, Francis Grew.

Skelet kita bit će premješten u Nacionalni prirodni muzej gdje ćemu se uzeti DNK-uzorak da bi se saznalo što više informacija o genetskom porijeklu životinje.