Naučnici otkrivaju
0

Zašto leopardi imaju pjege

Sarajevo-x.com
Vjerovatno ste se mnogo puta do sada zapitali zašto leopard ima pjege. Pa, odgovor je jednostavan. Da bi se bolje kamuflirao i prilagodio okolišu.

Britanski naučnici proveli su istraživanje kojim je dokazano da životinje koje obitavaju u gustim staništima imaju složenije i nepravilnije pjege. Dakle, kakvo je krzno ovisi o navikama lova i o staništu životinja.

Tokom istraživanja naučnici sa Univerziteta Bristol služili su se fotografijama 35 vrsta divljih mačka, te su analizirali njihova staništa, ponašanje i način lova, a zatim ih razvrstali na osnovu krzna.

Prema načinjenoj analizi, mačke koje love na otvorenom i uglavnom tokom dana, imaju jednobojno krzno, dok one koje su evoluirale u gustim tropskim prašumama obično imaju krzno s nepravilno raspoređenim pjegama.

I jednim i drugim mačkama krzno omogućava bolju kamuflažu i efektniji lov.

Naučnici su također otkrili da mačke sa složenim i nepravilnim pjegama, kao naprimjer kod leoparda, obitavaju u gustim, tamnim šumama i uglavnom love noću.

Ipak, neke mačke baš i nemaju krzno koje bi odgovaralo njihovom staništu, naprimjer gepardi. No, te životinje su jako brze tako da se mnogo manje oslanjaju na kamuflažu nego ostale mačke.

Ono što je također zanimljivo jeste činjenica da, za razliku od drugih mačaka, tigrovi imaju okomite pruge.

Upravo zahvaljujući njima oni se dobro kamufliraju, te naučnici postavljaju pitanje zbog čega okomite pruge nisu raširenije među mačkama i drugim sisavcima.

"Krzno omogućava savršenu kamuflažu mačkama. Pjege im omogućavaju da se kamufliraju u različitim vrstama staništa. A, imamo i crnu panteru koja se može lako kamuflirati ne samo u svom prirodnom staništu, gustoj tamnoj prašumi, nego i bilo kojem drugom", kazao je voditelj studije William Alen, prenosi britanski Telegraph.