Stručnjaci upozoravaju
0

Zemlji će trebati 100.000 godina da se oporavi

Sarajevo-x.com
Globalno zagrijavanje uzrokovano stakleničkim gasovima toliko je štetno za Zemljinu atmosferu da će joj trebati 100.000 godina da se oporavi, upozorili su geolozi.

Na konferenciji u Londonu okupili su se naučnici iz svih krajeva svijeta kako bi utvrdili način na koji se naša planeta ranije borila sa klimatskim promjenama.

Analizom sedimenata starih više miliona godina geolozi su utvrdili model prema kojem povećanje stakleničkih gasova vodi do promjene temperature na Zemlji i istrebljivanja vrsta.

Profesor Jim Zachos sa Univerziteta Kalifonija tvrdi da je prije 55 miliona godina vulkanska aktivnost uzrokovala isparavanje oko 4.500 gigatona stakleničkih gasova u atmosferu, a da je to trajalo hiljadama godina.

Zbog toga se planeta zagrijala za šest Celzijusovih stepeni, uzrokujući adaptaciju, seobe i izumiranje cijelih ekosistema.

Kako se u svijetu nastavilo sa emisijom ovih štetnih gasova, procjenjuje se da će u toku nekoliko stotina godina u atmosferu biti ispušteno oko 5.000 gigatona gasova, te da bi to moglo dovesti do masovnog izumiranja vrsta, a da će Zemlji trebati oko 100.000 godina da se oporavi.