Njene ćelije koriste i danas
0

Henrietta Lacks živi i 50 godina nakon smrti

Sarajevo-x.com
Henrietta Lacks
Henrietta Lacks
Henrietta Lacks, siromašna radnica u fabrici duhana koja je umrla 1951, ne znajući da će se njene ćelije koristiti za liječenje miliona pacijenata kroz vakcinaciju i istraživanja, mogla bi biti najvažnija žena u modernoj medicini. Sinoć, njeno ime ponovo je aktuelizirano, piše list "Independent".

"Vječni život Henriette Lacks", priča o njenom "izvanrednom životu i smrti" koju je napisala američka naučnica, Rebecca Skloot, osvojila je nagradu od 29.000 eura u oblasti medicinske literature. Rad je također proglašen najboljom knjigom online biblioteke "Amazon" u 2010, a knjiga je ušla ove godine i među prvih pet na listi bestselera prema "New York Timesu".

"Rebecca Skloot je apsolutno zaslužila nagradu. To je uvjerljiva naučna priča s intrigantnim etičkim dilemama, napisana sa stilom", rečeno je na dodjeli.

Knjiga je opisana kao "biomedicinski triler" i govori o tome kako su ćelije raka 31-godišnjakinje izvađene iz njenog tijela bez dozvole porodice, kad je umrla u bolnici u Baltimoreu, SAD, od raka vrata maternice.

Nakon njene smrti, naučnici su prenijeli tumorske ćelije u laboratoriju, što je bilo prvi put da su ljudske ćelije preživjele izvan tijela. Od tada se HeLa ćelije (skraćena verzija imena Henrietta Lacks) koriste za razvoj vakcina protiv dječije paralize, tehnike in vitro oplodnje i istraživanja u genetici, za razumijevanje nastanka raka te za proizvodnju lijekova protiv herpesa i gripe.

Više od 50 miliona tona njenih ćelija je proizvedeno otkad je umrla, a njihova upotreba je priznata u više od 60.000 naučnih radova.

Sklootova se u knjizi bavi nevoljama Henriettine siromašne rodbine, te je naprosto opsjednuta Henriettinom misterijom, to jest, propituje kako se moglo desiti da tako utjecajna ličnost za današnju medicinu završi pokopana u neoznačenom grobu na čistini izvan Roanoke, mjesta u Virginiji, gdje je Henrietta odrasla. Njeni potomci nikad nisu dobili ni centa u ime toga što je Henrietta toliko dala za nauku.

Priča je od posebne važnosti za crnu populaciju, budući da prikazuje još jedan primjer maltretiranja crnih Amerikanaca u svrhu medicinske nauke. Primjerice, studija o sifilisu, provedena od 1932. do 1972, pokazala je kako su naučnici posmatrali prirodnu progresiju ove bolesti, gledajući kako umiru crnci koji se ne liječe od sifilisa. A penicilin, koji bi mogao izliječiti tu bolest, razvijen je 1940. godine.

Knjiga Sklootove dosad je prodana u 400.000 primjeraka u SAD-u, a Oprah Winfrey i Alan Ball, tvorac serije "Six Feet Under", će snimiti film na osnovu te priče.