Novost za sladokusce
0

Nova vrsta narandže sa samo dvije ili tri košpice

Sarajevo-x.com
Ukoliko izbjegavate jesti narandže zbog košpica, američki naučnici su osmislili rješenje vašeg problema. Razvili su novu vrstu narandži koja sadrži samo dvije ili tri košpice, što je jako malo u odnosu na normalnu narandžu sa 15 do 30 košpica.

Nova vrsta narandži je nazvana KinnowLS. LS je skraćenica za "low seeded", odnosno "malo sjemenki/košpica".

Ovo je osma vrsta modificiranih narandži koje su naučnici sa Univerziteta Kalifornija razvili u posljednjih deset godina. Ovo voće je malo veće od mandarine, sa tankom i jako glatkom korom. Svaki plod sadrži 10 ili 11 dijelova koji su mesnati i sočni.

Narandža je razvijena modificiranjem mandarine Kinnow, voća koje sazrijeva sredinom i krajem sezone.

"Ljudi koji vole veoma slatko voće će zavoljeti KinnowLS narandžu", rekao je profesor Mikeal Roose.

Profesor Roose je rekao da je prednost KinnowLS narandže to što se može uzgajati u pustinjskim oblastima Kalifornije, jer ovo voće sazrijeva od februara do aprila, te uspijeva u toplim klimama, pišu britanski mediji.

Prethodnica ove naranče, koja se zove Kinnow, najvažnija je mandarina u Indiji i Pakistanu. Uzgajivači u ovim zemljama će morati čekati nekoliko godina prije nego mognu uzgajati narandžu KinnowLS, koja će se vjerovatno pojaviti u junu u kalifornijskim vrtićima, dok će u prodaji biti tek za pet godina.