Trebala objasniti postanak svemira
0

"Božija" čestica možda ipak ne postoji

Sarajevo-x.com
Čestica za koju naučnici vjeruju da je igrala važnu ulogu u stvaranju svemira možda ipak ne postoji nakon svega, priznali su stručnjaci u ponedjeljak.

Prošlog mjeseca, naučnici su izjavili da su jedan korak bliže otkriću neuhvatljivog Higgsovog bozona ili "božije čestice", malog, ali temeljnog elementa u izgradnji svemira ovakvog kakvog ga poznajemo. Ipak, sada je nada počela blijediti nakon nestanka signala za koje su naučnici smatrali da će ih dovesti do njega.

Istraživački centar CERN, čiji je divovski "Large Hadron Collider (LHC)", u kojem se provode istraživanja, smješten duboko pod planinama na francusko-švicarskoj granici, objavio je novi skepticizam na konferenciji u Mumbaiju.

Naučnici su naglasili da ako se za Higgsov bozov otkrije da je samo bio privid, to će otvoriti put za napredak u području pod nazivom "nova fizika" koja bi trebala pokušati odgovoriti na neke od najvećih misterija svemira.

Guido Tonelli, stručnjak koji radi na jednom od dva detektora LHC-a koji proganjaju Higgsov bozon, kazao je: "Bez obzira na konačnu presudu o Higgsovom bozonu, trenutno smo u uzbudljivom vremenu za sve uključene u potrazi za novom fizikom".

Prošlog mjeseca u Grenobleu, iz CERN-a su objavili nove rezultate, koji su izazvali uzbuđenje, da je "nedostižnoj Higgsovoj čestici, ako postoji, ponestaje mjesta za sakrivanje".

Direktor Centra za istraživanje Sergio Bertolucci kazao je na konferenciji, u indijskom gradu Tata, da ako Higgsov bozon ne postoji "njegova odsutnost će ukazati put do nove fizike".

Pod standardnim modelom fizike, poznato je,da je bozon, koji je dobio ime po britanskom fizičaru Peteru Higgsu, taj koji je dao masu i energiju neposredno nakon Velikog praska prije 13,7 milijardi godina.

Kao rezultat toga, leteće krhotine iz ove iskonske eksplozije formirale su kasnije zvijezde, planete i galaksije.

U podzemnom LHC-u, koji je počeo sa radom krajem marta 2010. godine, inžinjeri i fizičari CERN-a stvorili su milijarde minijaturnih verzija Velikog praska razbijajući čestice pri brzini približnoj one od svjetlosti.

Rezultate tih sudara prate stotine fizičara, ne samo u CERN-u, nego i u povezanim laboratorijama širom svijeta koje analiziraju goleme količine podataka koje generira LHC.

Naučnici u američkom Fermilabu u blizini Chicaga u istoj su potrazi pomoću svog "Tevatron Collidera" skoro 30 godina. Oni su prošlog mjeseca objavili da se nadaju da će otkriti Higgsov bozon do kraja septembra, kada će ugasiti "Tevatron".

Za neke naučnike, Higgsov bozon ostaje najjednostavnije objašnjenje kako je materija dobila masu. I dalje ostaje nejasno šta bi moglo zamijeniti ovo objašnjenje.

"Znamo da nešto nedostaje, ali jednostavno ne znamo šta bi to nešto novo moglo biti, jednostavno trebamo biti gurnuti u pravom smjeru", napisala je na bloggu Pauline Gagnon iz CERN-a.