Novo otkriće u medicini
0

Naučnici korak bliže u otkrivanju lijeka protiv raka

Sarajevo-x.com
Američki ljekari su objavili da su otkrili na koji način se ćelije tumora mogu održati u životu u laboratorijskim uslovima. Vijest je obradovala sve naučnike u medicini jer će na ovaj način biti omogućeno testiranje bez potrebe da se ćelije zamrznu, kao i potencijalni pronalazak lijeka protiv oboljenja od raka, prenosi AFP.

Sve do sada naučnici nisu uspijevali održati ćelije raka u stanju kao u tijelu pacijenta i zbog toga su nakon nekog vremena bile nekorisne. Mogućnost da se očuvaju pruža naučnicima više vremena da ih testiraju.

Otkriće je probudilo nadu da će naučnici biti u stanju izdvojiti ćelije karcinoma, testirati ih, a zatim se vratiti pacijentu sa odgovarajućom terapijom.

"Posljednje istraživanje i očuvanje ćelija će nam omogućiti da svakog pacijenta tretiramo onako kako je njemu najkorisnije. Uzeli bismo tkivo koje nosi karcinom i uporedili ga sa tkivom koje je zdravo. Veoma smo uzbuđeni zbog otkrića ", rekao je vođa projekta, patolog Richard Schlegel sa Univerziteta Georgetown.

Istraživanje je objavljeno u Američkom žurnalu patologije. Razlog zbog kojeg su istraživači sretni jeste činjenica da je tumor kod jednog pacijenta drugačiji od onog kod drugog pacijenta, čak i ako se nalazi u istom organu ili tkivu. Karcinom je najveći uzrok smrti, jer je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2008. godine usmrtio 7,6 miliona ljudi.