Cilj je smanjenje emisije
24

Beton koji apsorbuje CO2 iskorišten za gradnju kuće u Japanu

D. B.
Kuća u Karuizawi, gradu u planinama nedaleko od Nagana u Japanu, izgrađena je od prvog betona na svijetu koji apsorbuje CO2.

Kuća se nalazi pored puta na imanju dužine 110 metara, udaljena je 70 minuta vožnje od Tokija te smještena u Karuizawi, jednom od najstarijih i najpoznatijih japanskih planinskih odmarališta. Ljeta su blaga, okolne šume su prekrasne i sadrže biciklističke te pješačke staze.

Kuću je dizajnirao japanski studio Nendo, a njeni zidovi su napravljeni od blokova sačinjenih od "CO2-SUICOM" ekološki prihvatljivog betona, koji eliminiše CO2.

CO2-SUICOM je zapravo skraćenica za CO2-Storage and Utilization for Infrastructure by Concrete Materials, a ovaj beton je napravljen zamjenom dijela cementa industrijskim nusproizvodom i dodavanjem materijala koji apsorbira ugljični diksid, što rezultira manjom emisijom CO2 tokom proizvodnje.

CO2-SUICOM su razvile kompanije Kajima, Chugoku Electric Power Co., Denka i Landes Co. Prema studiji objavljenoj prošle godine, proizvodnja cementa i betona u svijetu čini oko 8 posto ukupnih emisija ugljika. Emisije CO2 zasnovane na energiji iz industrije cementa u 2020. godini iznosile su oko 1,2 posto ukupnih emisija Japana.

Nendo je pronašao rješenje tako što je dizajnirao zidove od betonskih blokova, koji bi služili kao filterske mreže. Oko 2.500 blokova je složeno u redove kako bi se napravilo pet visokih zidova visine tri metra. Prostor za život je dizajniran tako da "popuni praznine", a kako bi svaka prostorija bila privatna, uglovi blokova su prilagođeni za tri stepena. Dizajn se u konačnici pretvorio u blokove raspoređene u šablonu nalik na gradijente.

Čvrstoća materijala CO2-SUICOM jednaka je čvrstoći običnog betona. Kako bi se napravio, formirani beton se stavlja u komoru za sušenje, zatim se CO2 uvodi u komoru za očvršćavanje kako bi bio apsorbovan u beton. CO2 iz različitih izvora mogao bi se koristiti direktno. Obični betonski blokovi emituju oko 300 kg CO2 iz materijala po kubnom metru. CO2-SUICOM može postići karbonsku neutralnost, a apsorbirani CO2 je fiksiran unutar betona i neće se oslobađati.

Studio Nendo je osnovao Oki Sato 2002. godine u Tokiju, a 2012. godine je dizajnirao kuću u šumi u Komoro Cityju, koji se nalazi u planinama japanske prefekture Nagano. Ova jedinstvena kućica na drvetu nudi smještaj mnogim pticama i jednoj osobi. Na jednoj strani ima ulaze u 78 gnijezda za ptice, dok je s druge strane napravljen ulaz za osobu, koja može posmatrati grijezda ptica unutar kućice na drvetu.