Tehnologija
0

Od sada legalno besplatno skidanje 25 miliona pjesama

Sarajevo-x.com
Nakon deset godina borbe protiv nelegalnog razmjenjivanja pjesama, muzička industrija od jučer nudi fanovima ono što su oduvijek željeli, neograničen, legalan i besplatan pristup pjesmama, objavljuje Timesonline.co.uk.

Od danas, osjećajte se slobodnim da skinete neke od 25 miliona ponuđenih pjesama, potpuno legalno.

Sa padom prodaje CD-ova i čekanjem da legalno skidanje pjesmama popuni tu prazninu, muzička industrija je sa zadrškom prigrlila tehnologiju razmjenjivanja fajlova koja je prijetila da će je uništiti.

Otrax, digitalna usluga predstavljena jučer, obećava katalog sa više od 25 miliona pjesama koje korisnici mogu da skinu i zadrže, i sve ovo potpuno besplatno i bez ograničenja broja skinutih pjesama.

Ova usluga je odobrena od velikih kompanija poput EMI, Universal Music i Warner Music koje su prije tužile ljude koji su nelegalno razmjenjivali pjesme, a sve u nadi da će zaustaviti pirate.

Usluga se bazira na "peer-to-peer“ (P2P) mreži koja osim hit pjesama sadrži i raritete, te pjesme izvođene na koncertima od strane trenutno najpopularnijih izvođača.

Loša strana Otraxa je to što će korisnici morati da podnesu ograničenu količinu reklama kojima će biti izloženi za vrijeme skidanja pjesama.