Istraživanje GemiusAudience
0

Sarajevo-x.com i službeno najposjećenija stranica u BiH

Sarajevo-x.com
Jasmin Marić, voditelj projekta gemiusAudience BiH (Foto: Sarajevo-x.com)
Jasmin Marić, voditelj projekta gemiusAudience BiH (Foto: Sarajevo-x.com)
Kompanija Valicon u saradnji sa poljskom kompanijom Gemius predstavila je podatke istraživanja gemiusAudience - mjerenje posjećenosti bh. internet medija. Najposjećeniji bh. internet medij je Sarajevo-x.com, a slijedi ga Blogger.ba.

Istraživanje je provedeno u julu 2010. i obuhvatilo 30 bh. internet stranica. Prema podacima kompanije Valicon, internet mjesečno ili češće posjeti više od 42% bh. populacije starosti 15+.

U razred najjačih spadaju i Pik.ba, Avaz.ba, Dernek.ba i Market.ba, te Sportsport.ba i Posao.ba.

Web-stranice su rangirane po kriteriju broja stvarnih posjetilaca (real users).

Projekat gemiusAudience na bh. tržište donosi nekoliko novosti. Najbitnija je sigurno ta da je mjerenje kontinuirano, pa će se podaci o posjećenosti svakog mjeseca obnavljati.

Jasmin Marić, voditelj projekta gemiusAudience BiH, objasnio je: "Kontinuiranim mjerenjem posjećenosti bh. internet medija postiže se veća transparentnost internet tržišta, što je preduslov za stabilan rast internet oglašavanja."

Istraživanje gemiusAudience na tržište ulazi sa podrškom domaćih internet medija i najvećih oglašivačkih agencija u BiH jer domaći internet prostor slijedi trendove i razvoj ostalih evropskih zemalja, saopćeno je.

"Na osnovu iskustava kompanije Valicon, stečenih u fazi postavljanja projekta na slovenačkom i hrvatskom tržištu, možemo očekivati da će broj internet stranica koje odluče pristupiti istraživanju vremenom rasti. Oglašivači i agencije traže cjelokupnu sliku internet prostora, bez obzira na veličinu prometa ili sadržaj pojedinačnih stranica. Tako pozivamo sve zainteresovane internet medije iz Federacije BiH kao i iz Republike Srpske, da nas kontaktiraju i uđu u rang listu mjerenja", kazao je Marić.