Tehnologija
0

Android mobiteli će zamijeniti kreditne kartice

Sarajevo-x.com
Eric Schmidt (Foto: Reuters)
Eric Schmidt (Foto: Reuters)
Direktor kompanije Google Eric Schmidt najavio je da će mobiteli s operativnim sistemom Android omogućiti mobilno plaćanje, a s vremenom vjerovatno i potpunosti zamijeniti kreditne kartice.

Schmidt je na ovogodišnjem samitu Web 2.0 u San Franciscu predstavio novi telefon opskrbljen Android softverom, odnosno ugrađenim čipom koji omogućava mobilno plaćanje, piše "Telegraph".

Na prezentaciji je namjerno sakrivena oznaka proizvođača mobitela, mada se špekuliše da se radi o novom Googleovom uređaju koji će naslijediti Nexus One. Novi uređaj će sadržavati čip "Near Field Communication" (NFC), koji će omogućiti korištenje mobitela umjesto kreditnih kartica.

Najnovija verzija operativnog sistema Android, nazvana Gingerbread, na tržištu će se pojaviti za nekoliko sedmica. Operativni sistem će biti dio novog mobitela, a predstavljati će i ključni alat za mobilno plaćanje.

Schmidt je istakao da Google da nema nikakve ugovore sa trgovcima. Dogovor će sklopiti isključivo trgovci i kompanije koje izdaju kreditne kartice. On je dodao da Google ni u kojem slučaju neće zadržavati bilo kakve lične podatke koje dobije tokom transakcija putem mobitela.