Tehnologija
0

Skype videopozivi putem Wi-Fi i 3G mreže

Sarajevo-x.com
Nova verzija besplatne aplikacije za iPhone će omogućiti korisnicima da uspostavljaju i primaju videopozive.

Korisnici usluga besplatnih poziva putem interneta i usluga slanja besplatnih poruka će se moći vršiti putem Wi-Fi i 3G mobilne mreže. Softver "FaceTime" koji dalazi instaliran na iPhoneu radi samo putem Wi-Fi mreže.

Aplikacija je predstavljena u četvrtak putem "Appleove" iTunes online prodavnice, a omogućit će korisnicima iPhonea 4 i iPhonea 3GS da obavljaju besplatne videopozive sa drugim korisnicima Skypea koji koriste istu aplikaciju ili imaju pristup koristeći se Skypeom na svojim kompjuterima.

Korisnici koji posjeduju najnoviju generaciju iPod Toucha će uspostavljati videopozive putem Wi-Fi mreže. Aplikacija je kompatibilna i sa iPadom, kao i sa prethodnom generacijom iPod Toucha.

Softver Skype nudi besplatne usluge kao što su gasovni i videopozivi između korisnika koji ga posjeduju.

Korisnicima se naplaćuju usluge kao što su pozivi sa kompjutera prema fiksnim linijama ili mobilnim telefonima.

U prvoj polovini 2010. godine, videopozivi su činili 40 posto od ukupnog vremena koje su korisnici proveli pri korištenju Skypeovih besplatnih poziva.

Mobitel iPhone 4 koji je na tržište stigao u junu ove godine, postao je prvi iPhone koji je opremljen kamerom s prednje strane koja omogućava videopoziv. Posjeduje i aplikaciju FaceTime koja omogućava uspostavljanje videopoziva sa osobama koje također imaju iPhone 4, najnoviji iPod Touch ili kompjuter Mac. Do sada aplikacija FaceTime nije radila putem mobilne mreže, a pozivi preko kompjutera sa instaliranim operativnim sistemom Windows također nisu omogućeni.

Pored Skypeove aplikacije postoje i druge koje omogućavaju besplatne videopozive putem mobilne mreže kompanija "AT&T". Aplikacije Fring i Tango nude istu mogućnost, iako ni jedna od njih nema ni približan broj korisnika u odnosu na Skype.

Poboljšana aplikacija je stigla sedam dana nakon što je Skype pretrpio velike probleme koji su trajali 24 sata. Usluge su bile nedostupne milionima korisnika. Blizu 124 miliona ljudi koristi Skype svakog mjeseca, a ukupan broj registrovanih korisnika je četverostruko veći.

U srijedu su zvaničnici kompanije "Skype" izjavili da je problem uzrokovan greškom u Skypeovom softveru koji je namjenjen za "Microsoftov" operativni sistem Windows.