sport
0

Reprezentativci BiH neće igrati dok ne odu Jelić, Dominković, Čolaković i Pašalić

Dnevni avaz / Sarajevo-x.com
"Dosta nam je optužbi za kriminal, dosta nam je neznanih igrača kojima se pokušavaju pronaći angažmani, dosta nam je da iz reprezentacije prije vremena odlaze naši najbolji igrači", stoji u pismu trinaest reprezentativaca Bosne i Hercegovine upućenom Nogometnom savezu BiH, koje je objavio današnji Dnevni avaz.

Trinaest fudbalera nogometne reprezentacije BiH objavili su da više neće nastupati za državni tim ukoliko se iz vrha Nogometnog saveza ne povuku članovi Predsjedništva Milan Jelić, Iljo Dominković i Sulejman Čolaković, te direktor reprezentativnih selekcija BiH Ahmet Pašalić.

Redakcija Dnevnog avaza sinoć je dobila pismo iza kojeg stoji 13 fudbalera reprezentacije BiH. Pismo koje je objavio Dnevni avaz prenosimo u cijelosti:

Srozan ugled

"S obzirom na sve događaje koji se u posljednjih nekoliko sedmica dešavaju oko nogometne reprezentacije BiH, mi, fudbaleri koji se na terenu borimo za državni grb, osjećamo potrebu da se oglasimo i javnosti prenesemo naše stavove. Duboko smo pogođeni posljednjim rezultatima koji su razočarali cijelu našu naciju i oduzeli nam sve želje o ispunjenju višegodišnjeg sna. Ne bježeći od svog dijela odgovornosti, spremni smo suočiti se s propustima koje smo načinili na terenu, ali smo naivno očekivali da i vrh Nogometnog saveza BiH učini to isto.

Međutim, umjesto da njegovi čelnici ispolje makar malo morala i pokušaju pronaći prave uzroke loših rezultata i prava rješenja, stiče se dojam da se i pored sramotne situacije našeg reprezentativnog fudbala, u budućnosti osim selektora Sliškovića ne misli ništa mijenjati i da niko nema namjeru ponuditi svoju udobnu fotelju nekom drugom ko bi s ovim timom mogao postići više od njih.

Zgražavamo se komentarima članova Predsjedništva NSBiH upućenim na naš račun, a u kojima se niti jedan od njih nije usudio progovoriti o ostavci, kao što se u slučaju neuspjeha to radi u civilizovanim zemljama, već su s osmjesima pričali o svojim zaslugama u razvoju tima. Ta ista gospoda ne želi pogledati istini u oči i priznati sebi šta su to oni učinili za ekipu, osim što su srozali ugled selekcije i svojim prljavim radnjama konstantno narušavali odnose među nama i atmosferu unutar tima.

Kriminal i pronevjere

Dosta nam je takvih ljudi. Dosta nam je optužbi za kriminal i pronevjere novca. Dosta nam je neznanih igrača kojima se preko reprezentacije pokušavaju pronaći angažmani. Dosta nam je toga da iz reprezentacije prije vremena odlaze naši najbolji igrači. Dosta nam je toga da članovi Predsjedništva Milan Jelić, Iljo Dominković i Sulejman Čolaković, kao i direktor reprezentacije Ahmet Pašalić kroje sudbinu našeg fudbala i reprezentacije. Ogorčeni ovakvim stanjem, a ohrabreni gestovima Sergeja Barbareza i Elvira Bolića, želimo našoj javnosti reći da za dobrobit fudbala u BiH, NEĆEMO više prihvatati pozive za reprezentaciju dok su ovi ljudi na svojim funkcijama, u nadi da će naš gest predstavljati prvi korak ozdravljenja razgranatog bolesnog tkiva u našem fudbalu i novi, zdrav početak selekcije za koju kucaju naša srca!

HAJMO BOSNO I HERCEGOVINO!"

Zatvorena vrata legendama

"Vrata Saveza našim legendama davno su zatvorili i predstavili ih državnim neprijateljama, bez obzira na to što oni svojim uspjesima pronose ime Bosne i Hercegovine po cijelom svijetu, za razliku od nedodirljivih i u evropskim krugovima neznanih čelnika Saveza za koje fudbal predstavlja samo unosan posao i način da se u našoj osiromašenoj zemlji zaradi dodatni prljavi novac", stoji u pismu.

Igrači koji stoje iza pisma

Iza pisma koje smo dobili stoje sljedeći fudbaleri reprezentacije BiH: Zlatan Bajramović, Saša Papac, Emir Spahić, Ninoslav Milenković, Kenan Hasagić, Almir Tolja, Džemal Berberović, Vladan Grujić, Zvjezdan Misimović, Mirko Hrgović, Mladen Bartolović, Ivica Grlić i Mirsad Bešlija.