395 takmičara iz 23 zemlje
0

FOTO / Sve je spremno za svjetsko vojno prvenstvo u BiH

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
"Sve je spremo za doček timova i sutrašnju svečanu ceremoniju otvaranja 51. svjetskog vojnog prvenstva, koje će ugostiti 359 takmičara iz 23 zemlje svijeta", izjavio je direktor Organizacijskog komiteta prvenstva Senahid Godinjak danas na konferenciji za medije u sarajevskoj kasarni Rajlovac.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) i Ministarstvo odbrane BiH dobili su organizaciju 51. svjetskog vojnog prvenstva u skijanju na kongresu CISM-a, Svjetske organizacije oružanih snaga, u maju 2009. godine u Surinamu.

Manifestacija će trajati do 26. februara, a skijaši će se takmičiti u nordijskom skijanju na 10 i 15 km (Igman), biatlonu za muškarce i žene i patrolnom/štafetnom trčanju (Jahorina - Dvorišta) te veleslalomu na Bjelašnici.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Godinjak je kazao da borilišta ispunjavaju sve uvjete, iako je u posljednje vrijeme nedostajalo snijega na sarajevskim olimpijskim planinama.

"Snijega nije bilo, ali OSBiH su angažovale više od 1.000 vojnika koji su tokom proteklog vikenda radili na uređenju staza. Snijeg je počeo obilnije padati u posljednja dva-tri dana, ali staze bi bile spremne i bez padavina", objasnio je on.

Na prvenstvu će se takmičiti neki od svjetski poznatih veleslalom skijaša i skijašica kao što su Andrej Jerman (Slo), Stefan Luitz, Fanny Chmelar i Susanne Riesch (Njem), dok je konkurencija u biatlonu također jaka jer su dolazak u Sarajevo potvrdili Norvežani Andreas Frede i Alexander Os, te Slovenci Klemen Bauer, Janez Marić, Teja Gregorin i Tadeja Branković-Likozar.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
"Došlo je vrijeme da dostojno predstavimo Oružane snage i vratimo sjaj zimskim sportovima i olimpijskim planinama", smatra predsjednik Takmičarskog odbora prvenstva generalbojnik Slavko Puljić.

Rekao je da su OSBiH uradile značajan i dobar posao organiziranja velikog takmičenja kakvo je vojno prvenstvo, te da će i dalje nastaviti s radom na organizacijskim i sigurnosnim poslovima neophodnim za uspješno odvijanje prvenstva.

Svi učesnici prvenstva bi trebali doputovati u Sarajevo večeras najkasnije do 22 sata, dok je ceremonija otvaranja prvenstva zakazana za sutra u 16.30 sati ispred Doma OSBiH u Sarajevu.