I pored loših rezultata
0

ANALIZA / Mensur Bajramović ne razmišlja o ostavci

Piše: Edin Isanović
Mensur Bajramović
Mensur Bajramović
Košarkaška reprezentacija BiH bila je redovan sudionik Evropskih prvenstava sve do 2007. godine (nismo se pojavili u Španiji). Bez obzira što će neki sa argumentima utvrditi da nikada nikoga nismo pobijedili u završnicama (osim na EP 1993. kada smo bili 8) kontinentalnih smotri, ipak, činjenice pokazuju da smo jedino u ovom sportu (od popularnijih) izborili plasman u završnicu. U rukometu i nogometu najveći uspjeh je - baraž.

Iako se nismo uspjeli plasirati na Evropsko prvenstvo u Poljskoj (koj je održano u septembru ove godine) aktuelni selektor Mensur Bajramović ne razmišlja o ostavci, iako je on jedan od najvećih krivaca. Često je apostrofirao da želi da odradi još jedan ciklus. Pri tome nije rekao da snosi krivicu za posljednje neuspjehe. Nije odgovorio zašto naš najbolji košarkaš Mirza Teletović nije htio da igra za nacionalnu vrstu.

Također, selektor bi trebao odgovoriti zašto je prvo otpisao Damira Mršića (navodno zbog godina), a onda ga, kako smo uspjeli saznati, telefonski nagovarao da igra kvalifikacije, što je kapiten Fenerbahcea odbio. Brojni relevantni košarkaški stručnjaci zamjeraju mu što nije veću minutažu dao Elmedinu Kikanoviću.

U grupi sa Belgijom i Portugalom bili smo drugi. Savladali smo Portugal u oba dvoboja. Slavili smo u okršaju sa Belgijancima u Zenici, ali smo na gostovanju doživjeli debakl. Izravni konkurenti za prvu poziciju ponizili su naše reprezentativce. Bilo je 102:79. Da li je šef državne selekcije mislio da njegovi izabranici nemaju vrijednost za otvorenu borbu sa protivnikom ili je držao spoznaju kako će igrom bez mnogo rizika kontrolirati suparnika i rezultat? Vjerujemo da je mislio da će biti poraženi sa razlikom koja će biti dovoljna za lidersku poziciju. Ideja nije prošla, kao što ne prolazi niti jedna ideja bez rizika.

Ako neka ekipa naporno radi na načinu igre, onda valjda vježba da u ključnim trenucima bude u najboljem izdanju. U tom meču Bajramoviću se nije potrudio da koliko - toliko motiviše igrače u ključnim momentima. Izgledali su bezvoljno, bezidejno i bez skok igre. Kao i kroz sve kvalifikacione okršaja kobna je bila treća četvrtina. No, i da smo prošli teško bi u dodatnim kvalifikacijama mogli eliminisati Francusku.

Da se razumijemo, ova je generacija puno slabija od prethodnih. Međutim, pristup i igra bili su ispod svakog nivoa. Ove su kvalifikacije, nažalost, otkrile sve slabosti ekipe, slabosti kojih se Bajramović bojao, ali za koje se nadao da neće biti odmah vidljive.

Na taj problem možemo dodati i neuigranost. Ipak, očekivanja javnosti su, što se tiče košarke, još uvijek velika. Preskakanjem druge kontinentalne košarkaške smotre zaredom dovelo je do toga da je zanimanje za čarobnom igrom pod obručem polako počelo kopniti.

Košaraka je prije desetak godina (po gledanosti) bila uz rame sa nogometom. Danas su stvari bitno drugačije. Uz sve naprojano treba reći da stanje u Košarkaškom savezu BiH nije nimalo blistavo, te da i oni snose dio krivice za posljednji sunovrat reprezentacije. Promjene su potrebne, jer nam košarka tone, a EP u Litvaniji 2011. doći će prije nego što mislimo. Sjednica saveza, koja je trebala odgovoriti na pitanje ko će nas povesti u nove kvalifikacije, stalno se odgađa, a to valjda dovoljno pokazuje koliko se neozbiljno radi u sportu u kojem je BiH dala i evropskog klupskog prvaka.