Dva različita poluvremena
23

Arsenal nakon drame slavio u derbiju sjevernog Londona i prebacio pritisak na City

D. P.
Arsenal je trenutno ipak klasu iznad Tottenhama (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Arsenala u velikom derbiju sjevernog Londona savladali su mrskog rivala Tottenham rezultatom 3:2 te tako nastavili borbu s Manchester Cityjem za prvaka Engleske. Gosti su imali 3:0, ali su na kraju jedva sačuvali pobjedu.

Činilo se da Arsenal u borbi za titulu ima znatno teži raspored od Manchester Cityja, ali Topnici korak po korak prelaze sve svoje teške rivale. Tako je bilo i ovoga puta, a Tottenham je u dobrom dijelu utakmice bio nedostojan rival.

Od samog starta gosti su znali šta žele, a do vodstva su došli u 15. minuti. Korner je izveo Bukayo Saka, a Pierre-Emile Hojbjerg nespretnom reakcijom ubacuje loptu u svoju mrežu.

U 22. minuti svi na Tottenham Hotspur stadionu mislili su da je domaćin poravnao. Micky Van de Ven postiže gol nakon jednog rikošeta u kaznenom prostoru Arsenala, ali nakon dugotrajnog slavlja, uslijedio je hladan "tuš" - gol je poništen zbog minimalnog ofsajda.

Košmar Tottenhama nastavljen je u 27. minuti kada je gostujući tim odigrao sjajnu kontru, a Saka ju je završio na lijep način, golom nakon što je čuvara bacio na pod driblingom.

Katastrofalnih 45 minuta za Pijetlove zaokruženo je novim golom i to ponovo nakon kornera, koji je ove sezone najjače Arsenalovo oružje. Ovoga puta pogodio je preporođeni Kai Havertz.

Rezultatom 3:0 za goste otišlo se na odmor, a kada se činilo da i igrači Tottenhama jedva čekaju da utakmica završi, u igru ih je vratio golman Arsenala David Raya. Dodao je loptu do Cristiana Romera, a argentinski stoper pogađa za 1:3.

U 85. minuti vrlo važan meč koji nam je vratio pravu dramu u derbiju. Declan Rice užasno reaguje i udara protivnika u svom kaznenom prostoru, a sudija Michael Oliver opravdano pokazuje na bijelu tačku nakon konsultacije s VAR-om.

Loptu je uzeo Heung-Min Son i lako je zakucao iz jedanaesterca za dodatno smanjivanje prednosti Arsenala. To je donijelo nadu domaćinu da može u posljednjih nekoliko minuta doći do veličanstvenog povratka.

Ipak, rezultat se nije mijenjao pa je Arsenal zabilježio jednu od najvažnijih pobjeda sezone za četiri boda prednosti na vrhu tabele u odnosu na Manchester City. Ipak, Građani Pepa Guardiole imaju dvije utakmice manje i još uvijek drže sve u svojim rukama, a prvu narednu igraju u nastavku dana na gostovanju Nottingham Forestu.

Rezultat i strijelci:

Tottenham - Arsenal 2:3 (Romero 64', Son 86' / Hojbjerg autogol 15', Saka 27', Havertz 38')

Tabela: