Golman i nekada milioner
51

Bivši prvak Evrope prima socijalnu pomoć, ali živi "kao paša": Hrani se u restoranu, dolaze mu i čistačice

H. H.
Eike Immel (Foto: EPA-EFE)
Eike Immel (Foto: EPA-EFE)
Eike Immel, bivši reprezentativni golman Njemačke, sada živi od 563 eura socijalne pomoći, iako je prije uživao u luksuzu. Ali, bivši evropski prvak uprkos tome ima znajčajne beneficije i živi na visokoj nozi.

Immel je bio jedno od najpoznatijih lica njemačkog nogometa osamdesetih godina prošlog stoljeća. No, sjaj multimilionera i proslavljenog igrača brzo je nestao.

Emisija Sat.1 "Govorimo o novcu" (od ponedjeljka, 22. aprila), u koju " Bild " pruža rani uvid, otkrila je ekskluzivne uvide u Immelov trenutni život.

Za razliku od njegove slavne prošlosti u klubovima kao što su Borussia Dortmund, VfB Stuttgart i Manchester City, Eike Immel se sada suočava s finansijskim izazovima. Bivši golman trenutno živi od 563 eura socijalne pomoći mjesečno.

Na prvi pogled, ovaj prihod ne izgleda kompatibilan sa onim što se podrazumijeva pod luksuznim životom. No, stvari su mnogo zanimljivije nego se to čini na prvu.

Godine 2008. proglasio je bankrot, a nakon toga u Stadtallendorfu u Hesenu, gdje je proveo djetinjstvo, Immel se preselio u skroman stan opremljen doniranim namještajem.

Iako su mu prihodi ograničeni, Eike Immel uživa u nekim luksuznim beneficijama. Njegov dom svake dvije nedjelje čiste dvije čistačice, što je usluga koju 63-godišnjak nikada nije samostalno praktikovao i koju finansiraju prijatelji.

Njegovi prijatelji doprinose i svakodnevnim posjetima restoranima, što ga košta oko 28 eura dnevno.

"Nikada u svom životu nisam brisao pod", priznaje Immel u dokumentarcu.

Kuhinja u Immelovom stanu je oskudna, a bivša nogometna zvijezda priznaje:

"Ne umijem da kuham, ne pravim ništa ni za sebe. Ne znam čak ni da rukujem veš mašinom", priznao je.

Ipak, Immel dobrovoljno trenira lokalne dječake zbog čega mu je zajednica zahvalna, a gazdarica jednog restorana osigurala mu je i besplatne obroke.

Uprkos velikodušnoj podršci onih oko njega, na kraju mjeseca ostane mu vrlo malo novca, tačnije oko 2,69 eura.

"Moj cilj je da od ljeta više ne primam novac građana", objašnjava on s pogledom u budućnost.

Immel je 1980. godine bio prvak Evrope sa selekcijom Njemačke, a 1980. i 1986. godine postao je viceprvak svijeta s Elfom kao drugi golman reprezentacije.

Sa Stuttgartom je osvojio titulu u Bundesligi 1992. godine, a drži i neslavan rekord kao golman koji je primio najviše golova u historiji Bundeslige sa 829 primljenih pogodaka u 534 utakmice.