Intervju za Sarajevo-x.com
0

Ninoslav Milenković: 'Reprezentacija je za mene zatvorena knjiga'

Razgovarao: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Ninoslav Milenković je nogometaš koji je rođen u Subotici. Kada je dobio priliku da obuče dres bh. reprezentacije, nije puno razmišljao. Pristao je. U 16 nastupa za odabranu selekciju naše nogometne vrste uvijek je igrao sa istim žarom i motivom. Jedan je od rijetkih potpisnika famoznog pisma NSBiH koji je ostao dosljedan. Karijeru je počeo pisati u ekipi Mladosti iz Lučana, potom je igrao u islandskoj, njemačkoj drugoj, Premijer ligi BiH i belgijskoj prvoj ligi.

Glavne karakteristike su mu skok i odlična duel igra. U posljednje vrijeme nije ga bilo na reprezentativnom spisku. Prema mišljenju brojnih relevantnih nogometnih stručnjaka upravo igrač njegovog kalibra nedostaje u Ćirinoj ekspediciji. Trenutno je u Grčkoj gdje nastupa za Panserraikos, klub koji se bori za opstanak u elitnom društvu. Ne želi da se previše oglašava u bh. medijima. Ipak, pristao je na intervju za Sarajevo-x.com.

Kako je tekao proces adaptacije u grčkom klubu?

U prvih šest mjeseci bilo je teško. Rezultati su bili ispod svakog nivoa, bilo je problema i sa trenerom. Nije racionalno sagledao sve aspekte tima. Ništa vrijedno pomena. Period koji bih želio što prije zaboraviti. Nisam ni pomišljao da će prilagodba novoj sredini biti tako okrutna. Krajem 2008. godine, tačnije u decembru desile su se promjene, pa mogu reći za 360 stepeni. Stvari su postavljene na svoje mjesto. Ambicija je samo jedna - opstanak u društvu najboljih. Zaista nas čeka težak zadatak.

U nastavku ste krenuli dobro, ali vas je poraz od AEK-a ponovo doveo u nezavidan položaj. Možete li na kraju biti iznad linije koja garantira opstanak?

Dolaskom novog trenera, došli su i bolji dani. Zabilježili smo nekoliko dobrih rezultata, ali je težak poraz u posljednjem kolu kod kuće sveo šanse na minimum. Ako u nedjelju ne ostvarimo pobjedu u gostima, ispadamo i teoretski. Nadam se da nećemo pognute glave napustiti stadion. S druge strane za utjehu nam ostaje da pokušamo plasman u finale kupa. Utakmica se igra 18. marta, a protivnik je ponovo AEK.

Da li već sada možemo reći da će Olympiakos prvi dotaći vrh?

Dominirali su tokom čitave sezone i sigurno je da će doći do naslova. Po mom mišljenju sasvim zasluženo.

Koliko ste osobno zadovoljni novom sredinom van nogometnog terena?

Sve je OK. Naučio sam jezik i to mi je otvorilo vrata ostvarenju određenih ciljeva. Dolazak u zemlju sasvim drugačijih karakteristika i načina života donio je mnogo izazova. Mislim da sada stvari izgledaju mnogo bolje nego na početku.

Prije odlaska u Grčku odigrali ste polusezonu u bordo dresu. Kakve uspomene nosite sa najvećeg bh. stadiona?

Predivne! Dosta toga me veže za tim sa Koševa. Uvijek ću se rado sjećati dana provedenih u Sarajevu. Ipak, nosim mnogo razočarenja u bh. nogomet.

Zbog čega?

Da ja vas pitam nešto. Koja je poenta prvenstva koje je po svim statistikama svrstano među najlošije u Evropi? Ima li smisla uopšte igrati? Mislim da ne treba puno objašnjavati. Svima je jasno.

Neizbježna tema je i reprezentacija. Iako nam je odbrana ranjiva, Vi niste u najužim kombinacijama selektora Blaževića. Komentar?

Slažem se da je neizbježna, ali nemam šta dodati. Odabrana nogometna vrsta me ne zanima dok su ljudi poput Dominkovića i Čolakovića na funkcijama i dok je na selektorskom mjestu Ćiro Blažević. Osobe koje nisu sposobne da ugovore protivnika za prijateljski meč. Zar možemo očekivati uspjeh? Uvijek sam davao sve od sebe za nacionalnu selekciju. Tu sam doživio i igračku afirmaciju. Reprezentacija je za mene zatvorena knjiga do daljnjeg. Svoj stav neću promijeniti.

Znači li to da se ne bi odazvali ako bi stigao poziv?

Ono što kažem čvrsto stojim iza toga. Kompromisi postoje, ali ovo je prešlo sve granice kompromisa. Biti član reprezentacije je čast za svakoga, nisam ni ja iznimka, ali sa pomenutim ljudima nema pomaka.

Uskoro naša selekcija igra dvomeč sa Belgijom. Jasno je da ovi dueli ispisuju scenarij raspleta u kvalifikacionoj grupi. Vaša očekivanja?

Igračima želim mnogo sreća u dvobojima sa Belgijom, kao i u nastavku kvalifikacija. Zbog njih ću utakmicu pozorno pratiti.