Pobjeda na Koševu
0

Sarajevo ostvarilo historijski podvig

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/fotoservis
U uzvratnoj utakmici trećeg pretkola Evropske lige fudbalski klub Sarajevo je savladao lidera švedskog prvenstva Helsingborg rezultatom 2-1 (5-4 na jedanaesterce), a utakmica je odigrana na olimpijskom stadionu Koševo pred 22 hiljade navijača.

Gosti su na početku igre iznenadili ofanzivom taktikom i već u drugoj minuti neopreznost u odbrani Sarajeva iskoristio je Jonsson koji je rutinski poslao loptu iz leđa Alaima.

Tim sa Koševa je potom krenuo u ofanzivniju igru, a prvu ozbiljnu priliku napravili su u 29. minuti kada Avdić glavom prebacuje loptu preko gola. Samo tri minuta kasnije, svoj udarac oprobao je Hadžić, ali lopta ni ovaj put nije završila u mreži protivničkog tima iz Švedske.

Gosti su u 33. minuti imali stopostotnu šansu, ali je golman Sarajeva odlično intervenisao. Izjednačenje je stiglo u 38. minuti kada je Hadžić postigao euro gol sa 25 metara udaljenosti.

U nastavku igrači Helsingborga su imali idealnu priliku za postizanje pogotka u 57. minuti, koju nisu uspjeli realizirati. Bordo tim u drugom poluvremenu nastavlja sa napadima kako bi što prije došli do pogotka, pa je tako Muminović u 66. minuti napravio solo prodor, ali je bio neprecizan. Akciju kod drugog gola izveli su Rizvanović i Muminović, dok je Avdić poentirao u 78. minuti.

Do kraja drugog poluvremena, gosti imali nekoliko opasnih napada, ali je rezultat ostao nepromijenjen.

Produžeci su prošli bez golova, a Sarajevo je ostvarilo historijsku pobjedu pogocima Jahovića, Ihtijarevića, Rizvanovića, Maksumića i Hamzagića iz jedaneasterca. Utakmica je završena rezultatom 5:4.

Nogometaši Sarajeva ovom pobjedom plasirali su se u četvrto, posljednje pretkolo UEFA Evropske lige, a protivnika u četvrtom pretkolu će saznati u petak.