Večeras Estonija - BiH
0

Učinite naciju ponosnom!

Piše: Edin Isanović
Blažević nervozan na treningu u Talinu (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info)
Blažević nervozan na treningu u Talinu (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info)
U historijskoj utakmici naša reprezentacija igrat će u sljedećem sastavu: na golu će biti Hasagić, posljednji bedem činit će Spahić, Nadarević i Jahić. U sredini (srce svakog tima) će nastupiti Salihović i Ibričić (bokovi koji će imati i dosta defanzivnih zadataka), zatim Rahimić, Muratović i Misimović. Napadački partneri bit će Džeko i Ibišević.

Večeras je veliki dan za nogometnu reprezentaciju BiH. Naime, u slučaju da izabranici Miroslava Ćire Blaževića savladaju Estoniju (u šta ne sumnjamo), izborili bi plasman u baraž za odlazak na planetarnu nogometnu smotru naredne godine u JAR. To bi ujedno bio i najbolji rezultata u historiji naše zemlje. Talin bi trebao potvrditi da BiH igra dobar nogomet, te da se u dodatnim kvalifikacijama možemo nadati uspješnom ispunjenju zadatka. Pomenutog suparnika u Zenici smo nokautirali 7-0, što je i najveći trijumf od postojanja naše nogometne nacionalne vrste. Može li Estonija i po drugi put ući u historiju? Svi vjerujemo da može...

Selektor upozorava

No, sasvim je sigurno da nas u ovoj baltičkoj zemlji očekuje kudikamo teža borba. Šef državnog nogometnog tima optimistično čeka ogled sa Estoncima.

"Kvalitetniji jesmo, ali to moramo opravdati na travnjaku. Važno je samo kako ćemo djelovati kao kolektiv. Svi igrači moraju biti u optimalnom izdanju. Ako se to desi, a ja vjerujem da hoće, naše su šanse sigurno veće. Okolnosti se mijenjaju ako podbaci jedan ili dvojica. Ne smijemo zanemariti činjenicu da su u Estoniji Turci kiksali, da su u prijataljskom dvoboju odigrali neodlučeno sa Portugalom. To je upozoravajuća poruka za nas“, kaže Blažević.

Ipak, uz pretpostavku da odigraju maksimalno požrtvovano, kompaktno i nadasve koncentrisano od 1. do 90. minute, naši reprezentativci će doći u priliku da nametnu svoje vrline. To znači, u plitkoj formaciji što duži posjed lopte, kombinatorika koja će lomiti homogenost protivnika i ubacivanjem između linija otvarati prostor za finalizaciju.

Najopasniji igrač po gol Hasagića bit će Andreas Oper, član kineskog Shanghai Shenhua gdje je trener golmana Enver Lugušić.

Evo šta je za Sarajevo-x.com rekao nekadašnji golman Sarajeva, a sada član stručnog štaba bh. reprezentacije: "Oper mi je često napominjao kako će učiniti sve da nas pobjede u Talinu. Kada su izgubili 7-0 na Bilinom polju kompletan savez trebao je biti smijenjen, pojedinim igračima željeli su da se zahvale. Ipak, to se nije dogodilo. Siguran sam da će dati sve od sebe kako bi nam zakomplicirali situaciju u grupi. Pored toga, poznato je da su im Turci obećali velike premije ukoliko sa nama odigraju neriješeno ili nas savladaju. Zaista moramo biti oprezni“, kaže Lugušić.

O golmanima naše selekcije podvukao je: "Sreća je što za tu poziciju konkurišu svjetske klase. Velika blagodat je za trenera kada ima nekoliko opcija. Supić je golman zadatka, neće braniti zbog kartona. Za Hasagića mogu reći da je među petnaest najboljih na Starom kontinentu kada je sto posto spreman. Begović je budućnost. U Talinu će braniti Hasagić. Sa te strane ne moramo brinuti narednih desetak godina“.

Navijači pod prismotrom

Pored pomenutog Supića na A. Le Coq Areni u Talinu zbog kartona neće nastupiti ni Miralem Pjanić, te povrijeđeni Zlatan Muslimović. Prema najavama i dosadašnjim sistemom igre formacijski bi to trebalo izgledati 3-5-2, s tim što bi se u pojedinim trenucima transformisalo u 5-3-2. Na golu će biti Hasagić, posljednji bedem činiće Spahić, Nadarević i Jahić. U sredini (srce svakog tima) će nastupiti Salihović i Ibričić (bokovi koji će imati i dosta defanzivnih zadataka), zatim Rahimić, Muratović i Misimović. Napadački partneri bit će Džeko i Ibišević.

Glavnina posla može se uraditi doziranjem snage i rotacijom igrača na terenu. To će bitno uticati na stvaranje i održavanje jakog ritma te agresivnosti srednjeg reda. Vezisti će morati stizati u pomoć napadačima, pogotovo ako Blažević bude insistirao na visokom presingu, odnosno ataku Džeke i Ibiševića na posljednju protivničku liniju. To je moćno oružje, ali troši enegriju igrača, naročito napadača, oduzima im svježinu u finalizaciji.

Veliki posao očekuje i igrače na bokovima, Salihovića i Ibričića. Naime, oni će uz veliki angažman u sredini morati pomagati odbrani. BiH mora biti krajnje zrela i nametnuti racionalne postulate nogometa (požrtvovanost i taktička disciplina), što uz bogat talenat naših znalaca treba donijeti pobjedu. Spahić i društvo moraju igrati onako kako su to najčešće činili u Ćirinoj eri – strpljivo, mudro, bez srljanja, bez trenutka opuštanja. Kombinatorika je temelj na kojem moramo graditi našu priču protiv Estonije. Do sada smo sa današnjim protivnikom igrali četiri puta. Zabilježili smo dvije pobjede, jedan remi, dok smo u jednom prijateljskom okršaju poraženi (to se desilo 17. avgusta 2005. godine). Utakmica počinje u 18 sati uz direktan prenos na NTV Hayat.

Sudije ovog dvoboja biti će Nicola Rizzoli glavni, te Renato Faverani, Andrea Stefani i četvrti sudac Andrea de Marco. Sva četvorica iz Italije. Ono što karakteriše glavnog djelioca pravde jeste činjenica da olako svira jedanaesterce.

Još jedan bitan segment ovog dvoboja su i navijači koji moraju biti na visini zadatka. Već smo dobili nekoliko upozorenja koja se moraju ozbiljno shvatiti. Svi bh. navijači koji budu prisutni na ovoj utakmici neće navijati prve 24 minute zbog tragične smrti Vedrana Puljića, navijača Sarajeva koji je hicima iz vatrenog oružja ubijen u Širokom Brijegu.

Za kraj nekoliko zanimljivih informacija o Estoniji, zemlji koja je do 1918. godine bila pod vlašću Danaca, Šveđana, Nijemaca i Rusa. Nakon toga je 22 godine bila samostalna (od 1918. do 1940). Zatim je bila u sklopu SSSR sve do 1991. godine kad je ponovno postala neovisna. Ima oko 1.340.000 stanovnika, 1.520 ostrva, dok je 44% zemlje pokriveno šumom.

Svi se nadamo da ćemo večeras slaviti. Pobjedite, učinite naciju ponosnom!

Poznata kladionica bet-at-home u svojoj ponudi nudi znatno veće šanse Bosni i Hercegovini, gdje je kvota za pobjedu BiH 1,40, a za pobjedu Estonije čak 7,50.