Reprezentacija BiH
0

Ostvareni san Harisa Medunjanina

Sarajevo-x.com
Haris Medunjanin (lijevo)
Haris Medunjanin (lijevo)
Jedini bh. nogometaš koji igra u Španiji trenutno je Haris Medunjanin (24). Sarajlija, koji je u ratu izgubio oca, sa majkom i sestrom otišao je u Holandiju, gdje je počeo trenirati nogomet, sada važi za potencijalnog reprezentativca naše zemlje.

Iako je njegov kvalitet prvo prepoznat u Holandiji, Louis van Gaal nije puno vjerovao u njegov kvalitet. Sportski direktor španskog Valladolida ipak jeste, te da ga je prvo posmatrao u Amsterdamu a onda doveo u svoju ekipu.

Prije pet godina treneri su ga nagradili kao najboljeg mladog igrača u Holandiji, a on je uvijek isticao kako želi zaigrati za najbolju nogometnu selekciju BiH. Sada kada se ta opcija čini vrlo vjerovatnom, Harisu predstavlja san koji bi se mogao ostvariti.

Podsjetimo, selektor bh. reprezentacije Miroslav Blažević naložio je generalnom sekretaru Nogometnog saveza BiH da FIFA-i uputi dopis za promjenu sportskog državljanstva Medunjanina, nakon što je Haris pristao i potpisao dokument kojim to potvrđuje.

Medunjanin će biti treći talenat porijeklom iz BiH koji je promijenio sportsko državljanstvo. Prije njega učinili su to Miralem Pjanić i Asmir Begović, uzdanice Ćirinog tima.

Ipak, prije svega toga potrebno je završiti potrebnu papirologiju sa FIFA-om. Medunjanin je veoma sretan što ga samo papirologija dijeli od mogućeg poziva selektora Blaževića za kojeg se nada da će stići upravo uoči meča protiv Portugala u Lisabonu 14. novembra.