Večeras Portugal – BiH
0

Ponovite Genk!

Piše: Edin Isanović
Sa sinoćnjeg treninga na stadionu Luz u Lisabonu (Foto: Fotoservis)
Sa sinoćnjeg treninga na stadionu Luz u Lisabonu (Foto: Fotoservis)
Večeras naša nogometna reprezentacija igra prvu utakmicu baraža sa Portugalom. Euforija je preslaba riječ za bujicu emocija koje su ponovo preplavile našu zemlju. Utakmica počinje u 21.30 sati uz direktan prenos na BHT1.

Lisabonske ulice, barovi, trgovi, hoteli, stajališta još od jučer su bili prepuni bh. navijačima koji su došli u zemlju na rub Atlantika kako bi pružili podršku izabranicima Miroslava Ćire Blaževića. Sa strepnjom se čeka početak susreta, prve minute koje će dati ideju o tome kako bi se stvari mogle razvijati.

Šef naše državne nogometne selekcije je pred dvoboj na Luzu rekao:

"Portugal je snažna reprezentacija, jaki su u vezi, opasni su iz svih situacija. Međutim, oni prema nama imaju veliki respekt. Naši igrači posjeduju iznimnu vrijednost, no za ovakve utakmice potrebne su i druge kvalitete. Moramo biti koncentrisani i fokusirani svih 90 minuta. Mnogo truda je uloženo da bi se došlo do ovog nivoa. No, ne želimo tu stati, naš cilj je Svjetsko prvenstvo. Imamo veliku priliku i želimo je iskoristiti".

Veliki ispit

Slično razmišlja i napadač bh. nacionalne vrste Edin Džeko:

Mnogi relevantni nogometni stručnjaci smatraju da Portugalci nemaju pobjednički mentalitet. Mana svakako može biti i nedostatak odgovora na presing, kojim im suparnici blokiraju kreativnost. Ovdje još možemo dodati i nedovoljno ubojite napadače, koji će loptu u mrežu poslati tek nakon mnogo promašaja.
"Mnogi su me pitali da li mi je drago što ne igra Ronaldo. Iskreno, meni je svejedno. Svjestan sam da će igrač koji dobije šansu u udarnoj postavi biti silno motivisan da se nametne selektoru i da opravda povjerenje. Učinit ćemo sve od sebe kako bi u Lisabonu izborili dobar rezultat pred uzvrat u Zenici. Jasno nam je šta trebamo napraviti."

Reprezentacija BiH je pripreme odradila u Novom Vinodolskom u Hrvatskoj. Već nakon prvog treninga otpao je Semir Štilić. Dva dana poslije ista sudbina zadesila je Admira Vladavića i Ermina Zeca.U Sarajevu je pored njih dvojice ostao i Damir Mirvić.

Selektor Miroslav Ćiro Blažević će najvjerovatnije utakmicu početi u sljedećem sastavu: Hasagić, Jahić, Spahić, Nadarević, Ibričić, Salihović, Rahimić, Muratović, Misimović, Džeko i Ibišević. To bi formacijiski trebalo izgledati 5-3-2, gdje će pored tri odbrambena igrača više defanzivno biti orijentisani bokovi, Ibričić i Salihović.

Sve sugerira da će Portugalci prilikom ataka ostaviti dosta prostora našim igračima. Iako nam je odbrana bila tretirana kao najranjiviji dio tima u pojedinim utakmicama podnijela je i najveći teret. Naravno da strategija zavisi od samog toka utakmice, ali za pretpostaviti je da će naši suparnici igrati u 4-4-2 i da će meč otvoriti oprezno. Carlos Queiroz, selektor Portugala hvali igru "zmajeva", hvali ofanzivu u nadi da će naši krenuti u napad i otkriti doktrinu.

Uz pretpostavku da naši odigraju požrtvovano, kompaktno, hrabro i što je najvažnije koncentrisano, sigurno je da će doći u priliku da nametnu svoje vrline. Portugalci strahuju od prekida, gdje su i statistički najlošiji. To znači da će svaki korner ili slobodan udarac biti velika prijetnja za domaće, s obzirom da partneri u napadu, Džeko i Ibišević, često poentiraju iz takvih prilika. Dodamo li tome i pronicljivost Zvjezdana Misimovića, onda možemo zaključiti da će nam takve situacije biti jako napadačko oružje.

Deco i Misimović kreatori igre

Sa Portugalcima se ne treba nadigravati u kombinatorici, jer je glavna odlika ove reprezentacije tehnička nadmoć. Njeguju takav stil igre. Naročito su ofanzivni po krilima i u tom segmentu igre mogu nam zadati glavobolje. Deco je dirigent portugalske igre. Zaustavlja i pokreće napad kada je potrebno. Sa bokovima odlično sarađuje i izvodi gotovo sve prekide. Odbrana je najjača karika ove selekcije. Primili su svega pet golova u deset kvalifikacionih utakmica.

Mnogi relevantni nogometni stručnjaci smatraju da nemaju pobjednički mentalitet. Mana svakako može biti i nedostatak odgovora na presing, kojim im suparnici blokiraju kreativnost. Ovdje još možemo dodati i nedovoljno ubojite napadače, koji će loptu u mrežu poslati tek nakon mnogo promašaja.

Što se tiče naše igre bazirat će se na kontranapadima i prekidima. Posljednji bedem ispred našeg gola bit će na velikim iskušenjima. U kvalifikacionim okršajima BiH je primila 13 golova, od čega šest od Španije. Ključni igrač zadnje linije ostaje Emir Spahić, koji je u dobroj formi i vjerujemo da će biti na visini zadatka. Čvrste oslonce će zajedno sa njim činiti Nadarević i Jahić, uz veliku pomoć Salihovića i Ibričića. Alternative na klupi su Milenković, Pandža i Mravac.

Sredinu terena predvodit će Zvjezdan Misimović, znalac oko kojeg će se vrtiti naša igra. Izuzetno je opasan iz prekida. Rahimić će biti zadužen za neutralisanje protivničkih ataka u čemu će biti neophodna pomoć Samira Muratovića, koji je zahvalan igrač, bez previše kreacije.

U napadu imamo dva vrhunska napadača Džeku i Ibiševića. To je velika blagodet za svakog trenera. Svi se nadamo da će večeras biti inspirisani. Napadački partneri su naša velika snaga. Osnovno je da se vezni igrači približe vrhu napada, čime bi lomili posljednji bedem portugalske odbrane, a istovremeno došli u poziciju za udarac sa distance.

Prednosti naše nacionalne vrste su: većina igrača iz udarne postave su zdravstveno fit i u dobroj formi, pojačana je konkurencija, dodatno napadačko oružje - prekid igra, sjajna atmosfera i velika podrška javnosti. Mane bi mogle biti: neriješeno pitanje premija, problemi sa bokovima (gdje su Portugalci najjači), opterećenost od kartona i sporo vraćanje kada protivnik oduzme loptu.

U konačnici, BiH je kreativna, talentirana raznovrsna i maksimalno podržana u javnosti. Moglo bi večeras biti veselo na Luzu...

Utakmica počinje u 21.30 sati uz direktan prenos na BHT1.

Portugal u brojkama

Savez osnovan: 1914. Član FIFA- e: od 1923. Selektor: Carlos Queiroz Fifa ranking: 10 Najbolji Fifa ranking: 4. (mart 2001.) Najlošiji Fifa ranking: 43. (avgust 1998.) Broj profesionalnih igrača: 1.500 Broj igrača ukupno: 23.450 Broj klubova: 4.673 Igrač sa najviše nastupa: Luis Figo (127) Najbolji strijelac. Pauleta (47) Najveća pobjeda: Portugal – Lihtenštajn 8-0 (18. novembra 1994.) Najveći poraz: Portugal – Engleska 0-10 (25. maj 1947.) Najveći uspjesi: Svjetsko prvenstvo - 4 nastupa ( 3. mjesto 1966.), Evropsko prvenstvo – 4 nastupa (2. mjesto 2004.) Glavni grad: Lisabon Površina: 92.345 km2 Broj stanovnika: 10.848.692

Poznata kladionica bet-at-home u svojoj ponudi za večerašnji meč nudi kvotu 6,20 za Bosnu i Hercegovinu i našoj nacionalnoj reprezentaciji daje male šanse nad Portugalom za koji je kvota 1,45, dok je visina opklade na neriješeno 3,95.