Opet smo ostali u čekaonici
0

BiH bez plasmana na Svjetsko prvenstvo

Piše: E. Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati na sljedeće Svjetsko prvenstvo nakon što je u drugoj utakmici baraža u Zenici ponovo poražena od reprezentacije Portugala minimalnim rezultatom.

Reprezentativci naše zemlje su od početka krenuli odlučno i sa željom da što prije postignu pogodak. Prvo je zaprijetio Džeko u 16. minuti koji prebacuje gol Portugalaca. Tri minute kasnije pokušao je i Ibišević, ali Edurado sigurno interveniše. U 25. minuti bilježimo i najbolji priliku za goste, no iz izgledne šanse Raul Meireles pogađa Hasagića. Igra „zmajeva“ zasnivala se na dobinskim loptama za napadačke partnere, koji su djelovali potpuno odsječeno.

U 35. minuti Džeko asisitira za Ibiševića, no napadač Hoffenheima nije na najbolji način zahvatio loptu. Naši reprezentativci nisu ostavili loš dojam u prvom dijelu, no falilo je koncentracije u završnici. Ipak, bilo je očito da nedostaje posljednji pas koji bi omogućio priliku za poentiranje. Odbrana je dobro odradila svoj dio posla, lako su izlazi na kraj sa brzim Nanijem. Prvih 45. minuta okončano je 0-0.

Za postizanje pogotka bilo je potrebno da se dobije bitka na sredini terena. Šef državne nogometne selekcije BiH u svlačionici je ostavio Medunjanina, a na travnjak Bilinog polja istrčao je Zlatan Muslimović. Ipak, to ostavlja dosta prostora za goste koji već u 49. minuti preko Nanija dolaze u izglednu priliku, ali Hasagić brani. Minut kasnije pokušao je i Pjanić, ali lopta odlazi pored gola.

Ključni momenat desio se u 56. minuti kada Nani oduzima loptu Pandži i asistira za Raula Meirelesa koji pogađa za 1-0. Poslije toga izabranici Miroslava Ćire Blaževića se potpuno otvaraju, a Portugalci brzima napadačima stvaraju šanse. Možemo biti sretni što nas nisu deklasirali. Ipak, Nani i dva puta Meireles nisu bili precizni. Dobar pokušaj naših zabilježili smo u 76. minuti kada Pjanić odlično šutira iz slobodnjaka.

U 79. minuti Salihović dobiva crveni karton nakon prigovora prvo pomoćnom sudiji, a potom i glavnom Rosetiju. Nakon toga asistent je pogođen tvrdim predmetom, te je utakmica na trenutak prekinuta. Treba napomenuti da je travnjak u Zenici bio u izuzetnom lošem stanju.

Nakon propuštenih prilika za odlazak na jedno veliko takmičenje 2003. i 2005., opet nismo uspjeli. Nažalost, ostali smo u čekaonici i po treći put.