Ljupko Petrović
0

"Novac nije bitan, želim biti selektor BiH"

Razgovarao: Edin Isanović
"Znam apsolutno sve. BiH je organizirana cjelina u kojoj, to nije neko otkriće, odmah u oko upadaju dva igrača, Misimović i Džeko. Mislim da je ova generacija u stanju otići na jedno veliko takmičenje. Ovo vam govorim na temelju viđenog u kvalifikacijama."

Kako smo uspjeli saznati pojedini članovi Izvršnog odbora NSBiH kandidovat će Ljupka Petrovića za selektora nogometne reprezentacije BiH. Velika je lista klubova koje je trenirao Petrović, ali je svakako najveći uspjeh napravio sa Crvenom zvezdom kada je 1991. bio na krovu Starog kontinenta. I u razgovoru za naš portal nudio je sliku čovjeka koji je odlučan napraviti velike stvari. Hoće li ga takvim vidjeti i u savezu? Kada smo ga nazvali odmah je rekao:

„Želim biti selektor bh. reprezentacije. Zainteresovan sam, kako ne bih bio? Naime, ja sam rođen u toj zemlji. Do srednje škole živio sam u BiH. Svakome je čast biti selektor nacionalne vrste. Ako prihvatim kandidaturu, volio bih da prođem."

Od čega zavisi da li ćete prihvatiti kandidaturu?

Prije svega treba razgovarati sa čelnicima saveza i vidjeti njihove ambicije, a ako nam se poklope stajaću na raspolaganju.

Jeste li upoznati sa podatkom da je selektorska plata pet hiljada eura?

Neko mi je to spomenuo, ali ne mislim da je sve u novcu. U ovom momentu finansije nisu bitne. Važno je da se dogovorimo.

Iz saveza Vas još uvijek niko nije službeno kontaktirao?

Nije.

Jeste li pratili nastupe reprezentacije BiH?

Jesam. Sve je bilo super do dvoboja sa Portugalom. No, nakon eliminacije nastali su problemi. Prave uzroke ne znam. Plasmanom u baraž napravljen je veliki uspjeh. To je sjajan domet, koji puno govori. BiH ima vrlo kvalitetnu ekipu. Ako budem izabran za selektora spreman sam odvesti državnu selekciju na Evropsko prvenstvo 2012. godine. Mislim da je ova generacija u stanju otići na jedno veliko takmičenje. Ovo vam govorim na temelju viđenog u kvalifikacijama.

Koje igrače ste posebno zapazili?

Znam apsolutno sve. BiH je organizirana cjelina u kojoj, to nije neko otkriće, odmah u oko upadaju dva igrača, Misimović i Džeko. Sve se vrti oko njih, ali ne treba zanemariti niti ostale. U svakom slučaju to je vrlo dobra selekcija koja stalno raste i posljednji ciklus kvalifikacija to potvrđuje.

Vi ste prije deset godina vodili kineski Shanghai Shenhu, klub koji je nedavno preuzeo bivši selektor bh. reprezentacije Ćiro Blažević. S druge strane, možda Vi njega naslijedite na selektorskoj klupi?

Ko zna? To su ljudske sudbine, to je život. Ja sam spreman, čekam korak iz Sarajeva.