Nogomet
0

Arapski vlasnik Cityja želi kupiti i Real?

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Okruglih milijardu eura, prema pisanju madridskog dnevnika AS-a, spreman je predsjedniku Reala Florentinu Perezu ponuditi šeik Mansour bin Zayed al Nahyan, vlasnik Manchester Cityja.

Bogati šeik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresiran je za otkup "kraljevskog kluba". AS ne navodi izvore vlastite informacije, ali konstatira da je ta nemoralna ponuda faktički i praktički neizvediva.

Real Madrid, za razliku od većine ostalih klubova u Španiji, ali ne i Barcelone, posluje kao sportsko društvo, a ne dioničko. Vlasnici kluba nominalno su članovi-navijači (sociosi), koji također predstavljaju i najšire zakonodavno tijelo.

U klupskom statutu sportskog društva Real Madrid piše da se klub ne može prodati. Za tu bi mogućnost, koja ne bi dolazila u obzir osim za miljardersku ponudu (kriterij je to koji šeikova ponuda zadovoljava), sportsko društvo prethodno u pravnoj proceduri trebalo preimenovati u trgovačko.

Potomak vladajuće dinastije Abu Dhabija, najbogatijeg od sedam emirata u UAE-u, također je u akciji onemogućen zakonima Međunarodne nogometne federacije (FIFA), koji brane istodobno vlasništvo nad ova dva kluba.