Na današnji dan
0

VIDEO / Sušić, Slišković, Škoro i drugi počeli stvaranje reprezentacije

Piše: Edin Isanović
Nogometna reprezentacija BiH je na današnji dan prije 17 godina odigrala prvu zvaničnu utakmicu. Nova zemlja na evropskoj karti, bez imena i rejtinga, kipjela je od želje za afirmacijom, nogometnom i državnom.

Historija se počela pisati na Cristal Areni u Genku (Genk - Humane zvijezde BiH). Iako rezultat nije bio u prvom planu, iako je utakmica bila humanitarnog karaktera važno je spomenuti da smo pobijedili 4-2 (na istom stadionu naša reprezentacija je prošle godine savladala Belgiju identičnim rezultatom).

Trinaest dana kasnije odmjerene su snage sa Kaiserslauternom u Koblenzu. Poraženi smo! Organizator ovih utakmica bio je Informativni centar BiH iz Düsseldorfa, uz saglasnot NSBiH i FIFA-e. Sav prihod bio je namijenjen za pomoć BiH.

Boje BiH u tim utakmicama branili su: Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović , Anto Jakovljević, Mirsad Baljić (FC Zurich), Refik Šabanadžović (PAOK Atina), Suad Katana (Genk), Faruk Hadžibegić (Sochaux), Davor Jozić (Chezena), Mehmed Baždarević (Sochaux), Demir Hotić (Kaiserslautern), Blaž Slišković (Pescara - kapiten), Safet Sušić (PSG), Haris Škoro (FC Zurich), Semir Tuce (FC Luzern), Meho Kodro (Real Sociedad), Predrag Jurić (Atletic Marabella), Husref Musemić, (Twente), Senad Merdanović (Autobum), Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić (Šibenik), Ibrahim Duro (Šibenik) i Edin Hadžialagić.

Mnogi reprezentativci su napomenuli da su imali iskustva iz reprezentacije Jugoslavije, no sa bh. grbom je to bilo nešto posebno

Prva zvanična oficijelna utakmica odigrana je 30. novembra 1995. godine protiv Albanije. Izgubili smo 2-0.

Tada su za bh. državni tim nastupali: Ismir Pintol, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Nedžad Fazlagić (80' Sait Fazlagić), Esmir Džafić, Enes Demirović, Husref Musemić (46' Amir Osmanović), Asim Hrnjić, Almir Turković. Selektor: Fuad Muzurović.

Nakon toga je naša nacionalan vrsta odigrala mnogo utakmica. Nažalost, nikada se nismo plasirali na jedno veliko takmičenje. Danas je lijepa prilika da se sjetimo nekih velikih pobjeda “zmajeva”:

BiH - Italija 2-1

U prijateljskom dvoboju sa Italijom pobijedili smo 2-1. Utakmica je odigrana 6. novembra 1996. godine. Koševo je bilo puno. Svi su željeli da na djelu vide Maldinija, Dinu Baggia, Albertinija, Ravanellija…Poveli smo golom Salihamidžića već u 6. minuti. Chiesa je poravnao u 12., a veliku pobjedu Bosni i Hercegovini donio je Elvir Bolić u 44. minuti. Poslije ovoga trijumfa dobili smo veliko samopouzdanje.

Danska - BiH 0-2

Pobjeda na Parkenu (2. april 2003.) spada u najveće poduhvate reprezentacije. Poentirali su Barbarez i Baljić. Drugi gol je posebno zanimljiv. To je jedna od najljepših akcija. Četiri reprezentativca čije prezime počinje sa slovom “B” (Barbarez, Berberović, Bešlija i Baljić) izveli su izvanrednu akciju. Niti najveći optimisti nisu očekivali osvajanje kompletnog plijena u sudaru sa Dancima. Ipak, sjajna predstava izabranika tadašnjeg selektora Blaža Sliškovića, omogućila je uključenje u utrku za plasman na kontinentalnu smotru nogometa u Portugalu 2004.

No, nismo uspjeli. Isti suparnik ostao je neporažen na najvećem bh. stadionu u presudnom kvalifikacionom dvoboju.

BiH - Belgija 1-0

Belgija je pala u grotlu Bilinog polja 3. septembra 2005. “Crveni vragovi” odolijevali su našim naletima do 62. minute kada je loptu iza leđa golmana Protoea pospremio Barbarez. I pored brojnih prilika Bolić i društvo nisu uspjeli postići još poneki gol. Nakon ovog okršaja uključili smo se u bitku za odlazak na svjetski izlog nogometa u Njemačkoj 2006. Nismo došli do konačnog cilja - opet smo ostali u čekaonici!

Norveška - BiH 1-2

U kvalifikacionom putu za odlazak na Evropsko prvenstvo u Austriju i Švicarsku 2008. startali smo loše. Ispod svih očekivanja! Smijenjen je Blaž Slišković. Po drugi put na selektorsku klupu stiže Fuad Muzurović. Prvi dvoboj imao je sa Norveškom 24. marta 2007. Međutim, susreo se sa brojnim problemima. Naime, nekoliko igrača odbilo je da igra za reprezentaciju. Ipak, u kombinovanom sastavu “vikinzi” su savladani 2-1. Golove su postigli Misimović i Muslimović.

BiH - Turska 3-2

Već u narednoj kvalifikacionoj utakmici (2. juna 2007.) za odlazak podno Alpa bh. reprezentacija dolazi do novog trijumfa. Na Koševu je “pala” Turska. No, nije sve počelo dobro za nas. Gosti su poveli golom Hakana Süküra u 13. minuti. Poravnao je Muslimović. Sabri Sarioglu je ponovo Turcima donio prednost, ali je izjednačio Džeko u posljednjim sekundama prvog dijela. Pobjedu našoj selekciji obezbijedio je Čustović u 89. minuti. Ipak, u nastavku kvalifikacija od sedam utakmica upisano je šest poraza.

Belgija - BiH 2-4

Sve je izgledalo spektakularno! Rado se sjetimo ovog trijumfa, uvijek sa posebnim emocijama. Svi smo bili ponosni tog 28. marta 2009. godine. Na klupi je sjedio Miroslav Ćiro Blažević, a golove za “zmajeve” postigli su Džeko, Jahić, Bajramović i Misimović. I ovoga puta bili smo blizu Svjetskog prvenstva. Ishod je bio identičan - zaustavio nas je Portugal!