Liga prvaka
0

Olić šokirao Manchester, Pjanić asistent u pobjedi Lyona

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Golom u drugoj minuti sudijske nadoknade Ivica Olić donio je pobjedu svom Bayernu u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka protiv Manchester Uniteda na Allianz Areni. Lyon je ostvario veliku prednost od 3-1 nad Bordeauxom.

Manchester je poveo golom Rooneya već u 2. minuti, ali se Bayern vratio iz mrtvih u posljednjih 15 minuta utakmice.

Izjednačio je Ribery u 76. minuti, a hrvatski reprezentativac Olić se u posljednjim trenucima utakmice našao sam pred Van der Saarom i poentirao za veliko slavlje i značajnu prednost Bavaraca pred revanš u Manchesteru.

U "bitci za Francusku", u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka, nogometaši Lyona su na Gerlandu pobijedili Bordeaux s 3-1, te tako fino zakoračili prema polufinalu. Bordeaux je ispunio jedan cilj prije ogleda kod velikog francuskog rivala - postigli su pogodak. No, primili su čak tri što ih stavlja u podređen položaj prije revanša koji će se za osam dana odigrati na njihovom stadionu.

Iako se možda mogla očekivati tvrda utakmica (u prvenstvenom susretu ove sezone u Le Championnatu Bordeaux je pobijedio Lyon na Gerlandu 1-0), u ovom ogledu Lige prvaka je učestalo frcalo na obje strane. Vjerovatno je takav scenarij uvjetovao prvi pogodak Argentinca Lisandra Lopeza koji je zabio za vodstvo Lyona u 10. minuti, kada je precizno opalio iskosa s desne strane, s desetak metara.

Odmah nakon vodstva je Lyon imao šansu za 2-0, ali nije se dugo čekalo i na odgovor na drugoj strani. Marokanski napadač Marouane Chamakh je na asistenciju najboljeg gostujućeg igrača Gourcuffa izjednačio na 1-1.

Dva pogotka u uvodnih 15t minuta potpuno su razgolitili odbrane i na obje strane su se redale prilike. Ne možemo govoriti kako se nije igralo odgovorno u odbrani, no obje ekipe su odlučile maksimalno riskirati u napadu, te su željeli pobjedu daleko više od branjenja suparničkih napada.

Bordeaux je ukupno imao 12 udaraca na suparnički gol, Lyon 10 što je dokaz agresivne i napadačke igre oba sastava.

Lyon je u 32. minuti poveo s 2-1 pogotkom Michel Bastos, na asistenciju našeg Miralema Pjanića, a bio je vrlo sličan onom prvom Lopeza.

U nastavku je ritam donekle splasnuo makar je i dalje bilo dovoljno prilika za obje ekipe. No, Lyon se bolje snašao i u drugom dijelu, a u 77. minuti su dobili veliku priliku povećati prednost jer je gostujući igrač Chalme igrao rukom. Loptu je na bijelu tačku postavio Lisandro Lopez, te je zabio za konačnih 3-1. Bio je to treći pogodak Lopeza ove sezone u Ligi prvaka.

Na samom kraju je Lyon mogao i do četvrtog pogotka, no igrači Bordeauxa su jednu situaciju spasili izbijajući loptu s gol linije.

Miralem Pjanić je na terenu proveo 65 minuta, a zamijenio ga je Govou.

Liga prvaka, četvrtfinale (prve utakmice):

Bayern - Manchester United 2-1 (Ribery 77, Olić 90+2 / Rooney 2) Lyon - Bordeaux 3-1 (Lisandro Lopez 10, 77-11m, Bastos 32 / Chamakh 14)