Nogomet
0

Sudija Novo Panić namjestio utakmicu kvalifikacija za SP?

Totalsport
Novo Panić (Foto: Arhiv)
Novo Panić (Foto: Arhiv)
Kladionica je, čini se, umiješala svoje prste i u kvalifikacijski dvoboj Lihtenštajna i Finske za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo. Riječ je o utakmici kvalifikacijske grupe 4.

Priznao je to u srijedu na sudu u Bochumu prvooptuženi Marijo C.

"Ta je utakmica izmanipulirana uz pomoć sudije Nove Panića", kazao je 35-godišnjak koji je zajedno sa Antom S. optužen za namještanja utakmica uz pomoć ostatka kladioničarske mafije.

Više o utakmici koja je 9. septembra 2009. odigrana u Vaduzu i koja je završila 1-1 Marijo C. nije želio govoriti. Podsjetimo, u tom je ogledu nogometni sudija iz BiH svirao jedanaesterac za Finsku kojeg je u 74. minuti realizirao Jari Litmanen, a nakon kojeg je, samo minutu kasnije, izjednačio Michele Polverino.

Nedugo nakon kretanja s centra Panić je potom isključio Martina Büchela, međutim, rezultat se do kraja nije mijenjao.

Inače, Panić je iz nogometa zauvijek izbačen odlukom UEFA-ine Disciplinske komisije od 18. februara ove godine, i to stoga što se ogriješio o Članak 5 UEFA-inog Disciplinskog pravilnika, prekršivši principe korektnosti i integriteta.

Tom je prilikom proglašen krivim za namještanje utakmice mladih (U21) reprezentacija Švicarske i Gruzije održane 18. novembra prošle godine u Luganu.