Azijski kup
0

Japan do finala boljim izvođenjem penala protiv Južne Koreje

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometna reprezentacija Japana plasirala se u finale Azijskog kupa kojem je domaćin Katar. Japan je u polufinalu u Dohi bio bolji od Južne Koreje boljim izvođenjem penala s 3-0, nakon što je u 120 minuta igre rezultat bio 2-2.

Ki Sung-Yueng doveo je Južnu Koreju u vodstvo u 22. minuti iz penala. No, u 36. minuti su Japanci, trostruki pobjednici ovog takmičenja, izjednačili nakon brze akcije koju je pogotkom okrunio Ryoichi Maeda.

U produžecima su Japanci poveli u 98. minuti, zahvaljujući dosuđenom penalu, iako se prekršaj na Okazakiju dogodio izvan kaznenog prostora. Vrlo traljavi udarac Keisukea Honde s bijele tačke je južnokorejski golman Sung-Ryong odbranio, ali se lopta odbila do Hajimea Hosogaija, koji ju je iz blizine pospremio u mrežu. Ipak, Južna Koreja se vratila u posljednjim trenucima, kada je Hwang Jae-Won izjednačio preciznim udarcem lijevom nogom iz blizine na 2-2.

No, u ruletu penala su se Japanci snašli puno bolje. Zabili su tri puta iz četiri pokušaja, dok reprezentativci Južne Koreje nisu zabili nijednom iz tri pokušaja. Junak je bio japanski golman Eiji Kawashima s dvije odbrane.

Drugo polufinale u Dohi igraju Australija i Uzbekistan. Finale je na rasporedu 29. januara, a utakmica za 3. mjesto dan ranije.

Azijski kup, polufinale:

Japan – Južna Koreja 2-2, 3-0 na penal (Maeda 36, Hosogai 97 / Sung-Yueng 23 – 11m, Jae-Won 120)

Australija – Uzbekistan (17.30)