Sasvim zasluženo
246

Inter pobijedio Milan u gradskom derbiju i osvojio 20. titulu prvaka Italije

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometaši Intera su u 33. kolu Serije A pobijedili gradskog rivala Milana rezultatom 2:1 i tako pet kola prije kraja i zvanično osvojili naslov prvaka Italije.

Krenulo je veoma dobro po Nerazzurre koji su u vodstvo stigli još u 18. minuti susreta kada je nakon jednog prekida Francesco Acerbi ostao sam na petercu i rutinski matirao Mikea Maignana čime je postavljen rezultat prvog dijela.

Igrala se 49. minuta susreta kada je Inter udvostručio prednost i to preko Marcusa Thurama. Francuz je sjajno ušao u sredinu s lijeve strane i onda majstorskim udarcem matirao golmana Milana.

Tu nije bio kraj golovima na ovom susretu budući da je u 80. minuti susreta Fikayo Tomori donio tračak nade Milanezima, no Inter je do kraja izdržao nalete domaćina i stigao do pobjede.

U 95. minuti susreta su oba tima ostala s igračem manje budući da su isključeni Theo Hernandez s jedne i Denzel Dumfries s druge strane, a dvije minute kasnije pocrvenio je i Davide Calabria kod Milana.

Inter je tako šesti put uzastopno stigao do pobjede protiv najvećeg rivala, a u konačnici i do 20. titule prvaka Italije s kojom su prestigli Milan na listi najtrofejnijih italijanskih klubova.

Rossoneri su sada na trećem mjestu sa 19, a i dalje je na vrhu ekipa Juventusa koja je čak 36 puta osvajala naslov najbolje ekipe u Italiji.

Dodajmo da Inter poslije 33. odigranog kola ima 86 osvojenih bodova, a Milan je drugoplasirani sa 17 bodova manje.

Zanimljivo, obje ekipe će u sljedećem kolu igrati protiv torinskih klubova. Milan će gostovati kod Juventusa dok će Inter na svom stadionu ugostiti sastav Torina.

Rezultat i strijelci:

Milan - Inter 1:2 (Tomori 80' / Acerbi 18', Thuram 49')

Tabela: