Čudan nogometni put
79

Nevjerovatna priča junaka koji je srušio PSG: Nadimak dobio zbog zuba, do 30. bio drugoligaš

D. P.
Fullkrug piše nogometnu bajku (Foto: DFB)
Fullkrug piše nogometnu bajku (Foto: DFB)
Strijelac jedinog gola za pobjedu Borussije Dortmund protiv Paris Saint Germaina bio je Niclas Fullkrug, a ovaj njemački napadač iza sebe ima zaista zanimljiv nogometni put.

Iako je već u 32. godini života, tek sada je došao na veliku scenu i igra najbolji nogomet karijere. Do 30. godine pretežno je bio drugoligaški napadač, a onda su mu sjajni nastupi u Werder Bremenu donijeli poziv u reprezentaciju Njemačke, gdje je sada prvi napadač.

Niclas Fullkrug je sinoć iskoristio sjajnu asistenciju Nice Schlotterbecka i donio Dortmundu minimalnu prednost u polufinalu Lige prvaka protiv PSG-a. Nakon revanša, taj gol bi mogao biti i najvažniji u sezoni za popularne Milionere te ih senzacionalno odvesti u finale Lige prvaka, čemu se ni oni najoptimističniji navijači kluba nisu nadali ove sezone.

No, Fullkrugov put je bio zaista težak. Počeo je karijeru u Werder Bremenu, a upravo nakon odlične sezone u 2. Bundesligi, skrenuo je pažnju brojnih evropskih ekipa na sebe. U Werderu je ostao još jednu sezonu, a onda prešao u Borussiju, gdje mu ove godine ide također odlično.

Kao drugoligaš počeo je dobijati pozive u seniorsku reprezentaciju Njemačke, a tu je na 15 utakmica postigao sjajnih 11 golova i tako zacementirao sebi mjesto na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Dok se borio za plasman u viši rang, Fullkrug se suočavao i s brojnim poteškoćama. Interesantna je priča s jednog treninga u Werderu.

Naime, Fullkrug je nakon nesreće na treningu završio u bolnici, a razlog je sudar sa saigračem tokom kojeg mu se saigračev zub zabio u čelo.

Slučajni sudar glavama bio je toliko ozbiljan da su obojica morali otići u bolnicu, a doktori su morali izvaditi zub iz Fullkrugovog čela.

"Bilo je vrlo opasno po mene zbog prijetnje infekcije uzrokovane bakterijom", prisjetio se Fullkrug incidenta za zvaničnu stranicu Bundeslige.

Zanimljiv je i nadimak kojeg Fullkrug nosi. Naime, poznat je kao "Lucke", što na njemačkom znači "praznina", a dobio ga je zbog izgleda njegovih prednjih zuba.