Poželjeli mu dobrodošlicu
0

Pjanić nije igrao gotovo dva mjeseca, tokom pauze se okušao u sportu koji postaje sve popularniji

H. H.
Pjanić u dvorani za padel u Dubaiju (Foto: Instagram)
Pjanić u dvorani za padel u Dubaiju (Foto: Instagram)
Bh. reprezentativac Miralem Pjanić pauzu u šampionatu Ujedinjenih Arapskih Emirata iskoristio je da se ponovo okuša u padelu, koji je posljednjih godina postao hit sport u svijetu i sve je više onih koji se odlučuju baviti ovom igrom reketima.

U šampionatu UAE već gotovo dva mjeseca je zimska pauza, a prvenstvo se nastavlja tek 16. februara kada će ekipa Al Sharjaha gostovati Al-Wahdi.

Pjanić se u međuvremenu kvalitetno zabavlja, a danas se pojavio na treningu padela u dvorani u Dubaiju, gdje su mu poželjeli toplu dobrodošlicu, s obzirom da je i ranije igrao.

Miralem Pjanić (Foto: Instagram)
Miralem Pjanić (Foto: Instagram)

Padel se obično igra u parovima na zatvorenom terenu koji je otprilike 25 posto manji od teniskog terena. Bodovanje je isto kao i kod normalnog tenisa, a loptice koje se koriste su slične, ali malo manjeg pritiska.

Glavne razlike su u tome što teren ima zidove pa se može nastaviti igrati kada loptica odskoči o njih na sličan način kao u igri squash te što se koriste čvrste palice bez žica. Visina loptice kada se servira mora biti na nivou struka ili ispod njega.

Ovaj sport izmislio je Enrique Corcuera u meksičkom Acapulcu 1969. godine. Trenutno je najpopularniji u Španiji i njenim bivšim kolonijama, posebno u Meksiku, Argentini i Čileu, ali je također relativno popularan u Italiji i Andori. Počinje se i brzo širiti po Evropi i drugim kontinentima.