Odlazak legende
46

Preminuo slavni trener (85) koji je Argentini donio prvu titulu prvaka svijeta, vodio je i Barcu

N. M.
Cesar Luis Menotti kao direktor reprezentacije razgovara s igračima Argentine (Foto: EPA-EFE)
Cesar Luis Menotti kao direktor reprezentacije razgovara s igračima Argentine (Foto: EPA-EFE)
Nogometni savez Argentine objavio je da je u 85. godini života preminuo legendarni trener César Luis Menotti.

Menotti je trener koji je Argentini donio njenu prvu titulu prvaka svijeta 1978. godine, a preminuo je tokom nedjelje nakon što je posljednji mjesec proveo u bolnici zbog teškog oblika anemije.

"Sa žaljenjem moramo saopćiti da je preminuo Cesar Luis Menotti, aktuelni direktor nacionalnih selekcija i bivši selektor ekipe koja je osvojila naslov prvaka svijeta", stoji u saopćenju NS Argentine.

Menotti je imao solidnu igračku karijeru u kojoj je nastupao za Bocu Juniors, Racing, Rosario, NY Generals, Santos i Juventus SP, ali mnogo veću slavu je stekao svojim trenerskim uspjesima.

Menatti je inače poznat po izjavi da se brazilski velemajstor Pele ne može porediti ni sa kim jer nije s ovog planeta.

S Argentinom je bio prvak svijeta 1978. godine kada su Gauchosi igrali šampionat na domaćem terenu i u finalu nadigrali Nizozemski.

Klupu Argentine Menotti napušta 1982. godine, kada preuzima Barcelonu, a s katalonskim divom godinu poslije postaje šampion Španije.

Kasnije je još s klupe Menotti vodio Penarol, Bocu Juniors, Atletico Madrid, RIver Plate, reprezentaciju Meksika, Independiente, Rosario i Tecos, a preminuo je dok je bio na poziciji direktora svih reprezentativnih selekcija Argentine.